Správy

V Komárne vznikol UNIKÁT: V bývalom KRYTE vytvorili tréningové centrum pre záchranárov

Záchranná zdravotná služba ZaMED vytvorila v Komárne unikátne tréningové centrum pre zdravotníckych pracovníkov.

Ilustračný obrázok k článku V Komárne vznikol UNIKÁT: V bývalom KRYTE vytvorili tréningové centrum pre záchranárov
6
Galéria

Centrum s možnosťou simulácie zásahov posádok záchraniek v realistickom prostredí vzniklo rekonštrukciou priestorov bývalého krytu civilnej ochrany (CO), informoval Ľubomír Glasa zo Záchrannej zdravotnej služby ZaMED. Tréningové centrum je otvorené od utorka pre každého záujemcu o spoluprácu s cieľom zvýšiť kvalitu prednemocničnej neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

Viacero miestností

Tréningové centrum sa skladá z viacerých miestností, z ktorých každá slúži svojmu špecifickému účelu. Hlavná simulačná miestnosť je vybavená modifikovateľným osvetlením pre sťaženie podmienok zasahujúcej posádke, komplexným kamerovým systémom a najmodernejšou tréningovou technikou vrátane zdravotníckeho materiálu, ktorý používajú záchranári na skutočných výjazdoch k pacientom. V tréningovom centre sú pripravené aj netradičné miestnosti ako cela predbežného zadržania, kúpeľňa alebo komora. Vybavené sú mobilným nábytkom, vďaka čomu môže byť rýchlo nasimulovaná detská izba, kuchyňa alebo obývačka.

Z finančných prostriedkov grantu od poisťovne Dôvera bolo do tréningového centra zakúpené prístrojové vybavenie, potrebné pre praktický tréning. Nechýbajú v ňom simulátor defibrilátora, resuscitačná figurína a transportná technika, ktorá je používaná aj v sanitkách ZaMED.

Prečítajte si tiež

Pod dohľadom inštruktorov

Celé dianie v hlavnej simulačnej miestnosti sa dá pozorovať nielen pomocou kamier, ale aj priamo inštruktormi z vedľajšej miestnosti, z ktorej je na simulácie vidieť cez jednosmerne priehľadné okná. Inštruktori nemusia byť priamo prítomní pri simulovanom zásahu, z riadiacej miestnosti môžu účastníkom dávať dodatočné inštrukcie, prípadne im meniť priebeh pripravenej simulácie a pripravovať ich tak aj na neočakávané zmeny v teréne.

Po absolvovanej simulácii je pre zdravotníkov a inštruktorov pripravená tzv. debriefingová miestnosť. Vďaka kamerovým systémom a simulačnej technike, ktoré detailne zaznamenávajú kľúčové parametre simulácií, je možné so zdravotníkmi konzultovať ich postup. Objektívne sa tak dá zhodnotiť správnosť postupu, prípadne upozorniť na nedostatky, skonštatoval Glasa.

Plánujú jeho rozšírenie

V nasledujúcich rokoch bude tréningové centrum rozšírené o ďalšie priestory. V dohľadnom čase pribudne miestnosť, ktorá bude vernou kópiou interiéru sanitky a v príprave je aj miestnosť, kde bude možné nasimulovať aj nepriaznivé počasie. Cieľom je vytvoriť tréningové centrum, ktoré bude slúžiť na komplexný nácvik činností integrovaného záchranného systému a bude konkurencieschopné aj v porovnaní so zahraničnými zariadeniami s podobným zameraním.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

V bývalom kryte CO vzniklo tréningové centrum pre záchranárov
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM