Anton Hrachovský Správy

Úspešný riešiteľ chemickej olympiády: Zviditeľnil Nové Zámky pred celým svetom

Jedným z úspešných reprezentantov Slovenska na Medzinárodnej chemickej olympiáde je aj Novozámčan Peter Rukovanský. Po návrate domov prezradil pre náš portál niekoľko zaujímavostí.

Ilustračný obrázok k článku Úspešný riešiteľ chemickej olympiády: Zviditeľnil Nové Zámky pred celým svetom
Zdroj: Gymnázium Nové Zámky

Od 20. Do 28. júla 2018 sa konal jubilejný 50. ročník Medzinárodnej chemickej olympiády. Príznačne sa jej dejiskom stali mestá Praha a Bratislava. Táto súťaž sa tak po 50 rokoch vrátila do krajín, v ktorých vznikla.

Presne 300 súťažiacich zo 76 krajín bolo rozdelených v 19 laboratóriách Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, kde absolvovali praktickú časť olympiády, pozostávajúcu z organickej syntézy a úloh z fyzikálnej a analytickej chémie. O dva dni neskôr, sa venovali teoretickým úlohám z biochémie, anorganickej, organickej, analytickej a fyzikálnej chémie.

Účasti na olympiáde predchádzala dlhá príprava – niekoľko vyraďovacích kôl a tri výberové sústredenia. V tom poslednom simulovali budúci účastníci olympiády podmienky Medzinárodnej chemickej olympiády. Zo slovenských stredoškolákov, účastníkov slovenskej chemickej olympiády, vzišla nakoniec štvorica, ktorá reprezentovala Slovensko na IChO v Bratislave a Prahe. V konečnom národnom rankingu, ktorý rozhoduje o reprezentantoch, sa umiestnil mladý Novozámčan Peter Rukovanský (na snímke vľavo) na treťom mieste.

Striebro do Nových Zámkov

Najúspešnejší boli na olympiáde reprezentanti Číny a USA, ktorí pre svoje krajiny získali po štyri zlaté medaily. Medialové umiestnenia zaknihovali aj Slováci, Petra Rukovanského z Nových Zámkov nevynímajúc. Medzi krajanmi obstál najlepšie.

Peter Rukovanský z Gymnázia M. R. Štefánika v Nových Zámkoch si domov odniesol striebornú medailu, rovnaký kov vybojoval aj Martin Országh z martinského Gymnázia J. Lettricha. Peter Gonda a Michal Chovanec, obaja z Gymnázia V. B. Nedožerského v Prievidzi, získali bronzové medaily.

Pre mladého Novozámčana to bola prvá účasť na Medzinárodnej chemickej olympiáde. “Veľmi sa mi tam páčilo, aj keď program bol dosť nahustený. Praktické úlohy boli veľmi zaujímavé,” povedal Peter, tretiak na novozámockom Gymnáziu. Na záverečnú ceremóniu do Prahy bola pozvaná aj chemikárka z Gymnázia Nové Zámky Monika Gancznerová, pod vedením ktorej sa Peter pripravoval.

Súťažiaci z niektorých štátov vynechali kultúrnu a spoločenskú vložku a väčšinu času podriadili príprave na súťaž. “Až tak, že počas spoločenského programu, keď sme boli na Červenom kameni, iba sedeli na mieste a učili sa. Ďalšou zaujímavosťou bolo, že všetci štyria Kanaďania sa narodili v Číne,” opísal Peter Rukovanský. Slováci zvolili podľa neho na mieste už skôr oddychový prístup. “Skôr si musíme psychicky oddýchnuť, aby sme to potom čo najlepšie napísali,” dodal držiteľ striebornej medaily.

Rozdiely v zázemí

Na olympiáde sa stretli študenti z celého sveta, takže prišlo i na výmenu poznatkov. V študijnom zázemí sú podľa Petra medzi účastníkmi veľké rozdiely. Kým študenti z niektorých krajín môžu doma rátať so špičkovým vybavením, inak to je napríklad na Kaukaze. Kým mladí Slováci majú k dispozícii kvalitné vybavenie, iní súťažiaci s ním pracovali po prvý raz.

“Na súťaži boli aj študenti z krajiny, kde majú pre chemickú olympiádu k dispozícii len jeden kus z každého druhu skla. Nemohli s tým počas prípravy ani robiť, lebo sa báli, že by sa sklo mohlo rozbiť. Iba teoreticky si opísali prácu s tým sklom. Preto niektorí z nich pracovali so sklom len prvýkrát v živote,” vysvetlil rozdiely Peter.

K spopularizovaniu chémie medzi mladými by podľa Petra mohlo pomôcť častejšie organizovanie letných škôl a táborov. “Na letnú školu sa dá dostať iba, keď riešite krajské kolo kategórie C a B chemickej olympiády. Navyše, o tom vie dosť málo ľudí,” zamyslel sa mladý Novozámčan.

Medzi predmetmi vyhrala chémia

Peter sa začal chémii venovať nad rámec školských povinností už na základnej škole. “Už predtým som mal rád aj matematiku a fyziku, no chcel som zistiť, o čom je chémia. Preto som poprosil pani učiteľku o chemický krúžok. Bavilo ma to a chcel som v tom pokračovať aj na gymnáziu.”

Prírodné vedy ho bavia všetky. Najlepšie sú podľa Petra experimenty. Ako sám hovorí, učí sa tak, že pokus dokáže na základe teórie vysvetliť. Inšpiráciou sú mu často pokusy a videá na internete. “Na Gymnáziu v Nových Zámkoch máme dobre vybavené laboratórium. Na iných školách na to však nemajú podmienky.”

“Chémia má na Slovensku tú výhodu, že každoročne sa organizuje letná škola chemikov, kde sa dá dosť veľa naučiť. To vám pri chemickej olympiáde veľmi pomôže,” vysvetlil mladý Novozámčan. “Len nedávno som sa dozvedel, že pomerne jednoducho sa dá zúčastniť aj letnej školy vo fyzike. No už som sa dosť ponoril do chémie, takže už to nebudem meniť,” dodal Peter.

Medzinárodná chemická olympiáda má vo svete zvučné meno. “Uvedomujem si, že mi to môže dať do budúcnosti veľké výhody,” hovorí Peter. Štúdiu chémie sa plánuje venovať aj po gymnáziu, jeho voľbou bude pravdepodobne Vysoká škola chemicko-technologická v Prahe.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM