Anton Hrachovský Samospráva

Uskladnenie odpadu zdraželo: Ak sa nezvýši separácia, porastú aj sadzby za odvoz

Mesto Nové Zámky bude musieť popracovať na separácii odpadu. Ak sa tak nestane, porastú náklady mesta a tým pádom aj výdavky obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Uskladnenie odpadu zdraželo: Ak sa nezvýši separácia, porastú aj sadzby za odvoz
Zdroj: Dnes24.sk

Od 1. januára 2019 sa na Slovensku zaviedol nový spôsob spoplatňovania uloženia odpadu. Doteraz bol vypočítavaný podľa počtu druhov separovaného odpadu. Takto vypočítaný poplatok bol doteraz v Nových Zámkoch 5,04 eur za 1 tonu uloženého odpadu.

Viac separácie alebo vyššie poplatky

Nový spôsob spoplatňovania je založený na percentuálnom podiele vyseparovaného odpadu z celkového množstva odpadu. V nasledujúcich rokoch tak náklady na skladovanie odpadu zrejme porastú.

Výška poplatku za uloženie odpadu na skládke je na rok 2019 nastavená na 8 eur za 1 tonu.

Pokiaľ sa separovanie odpadu v Nových Zámkoch nezlepší, bude sa v roku 2020 platiť 13 eur/tona a v roku 2021 zaplatí mesto až 22 eur za tonu odpadu. V takom prípade má mesto v úmysle zvýšiť poplatky za sadzby poplatkov za zber a odvoz komunálneho odpadu.

Ako uviedol Peter Velecký, vedúci finančného odboru Mestského úradu, v roku 2019 sa toto zvýšenie na poplatkoch občanov neprejaví. Ak sa však separácia odpadu v meste nezlepší, sadzby poplatkov za zber a odvoz komunálneho odpadu porastú. Mesto musí rátať aj s ďalšími poplatkami, napríklad pre prevádzkovateľa skládky.

V Nových Zámkoch sa v roku 2017 separoval komunálny odpad na 38,94 %.

„Najvyšší kontrolný úrad nedávno skončil kontrolu odpadového hospodárstva a jeho odporúčaním je navýšenie poplatkov, nakoľko sme v tejto oblasti dosť stratoví. Takže na niektoré z ďalších zastupiteľstviev budeme asi nútení predložiť aspoň nejaký návrh na zvýšenie sadzieb,“ povedal Velecký.

Mesto má pripraviť systém práce

„Keď si to prepočítame, v roku 2019 zaplatíme pri odvoze 15-tisíc ton komunálneho odpadu o 45-tisíc eur viac. V roku 2020 to bude už o 120-tisíc viac a v roku 2021 to bude viac až o 255-tisíc eur,“ uviedol poslanec Pavol Hudák.

Na jeho návrh pripraví radnica na najbližšie mestské zastupiteľstvo materiál – systém hodnotenia a propagácie separovania komunálneho odpadu tak, aby sa pri jeho zbere a likvidácii ušetrilo čo najviac financií.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM