Anton Hrachovský Šport

Turnaj v stolnom hokeji korisťou zámockej jednotky: Klub sa chystá do zahraničia

Ku koncu roka 2016 sa v Nových Zámkoch uskutočnil tradičný turnaj v stolnom Stiga hokeji. Jeho víťaz a zároveň najlepší novozámocký hráč nám porozprával aj o klubových plánoch v roku 2017.

Ilustračný obrázok k článku Turnaj v stolnom hokeji korisťou zámockej jednotky: Klub sa chystá do zahraničia
Foto: Anton Hrachovský

Stolný hokej síce nie je tak rozšírený ako stolný futbal, i tak ho však možno považovať za fenomén posledných rokov. Tento šport totiž hrajú všetky vekové kategórie a ľudia pri ňom vydržia kľudne aj celé hodiny.

Vianočný turnaj je v Nových Zámkoch tradične každoročne organizovaný ako bodka za sezónou. V roku 2016 sa ho zúčastnilo 10 hráčov, ktorí najprv odohrali zápasy základnej skupiny, po ktorých nasledovalo play off. Základnú časť vyhral s bilanciou 7 výhier a dve prehry neskorší víťaz Roman Mančík. Vo štvrťfinále si poradil s Petrom Pokorným starším, v semifinále vyradil Martina Martinca, aby vo finále narazil na Allana Loránda mladšieho. Ten skončil po základnej časti iba bod za Mančíkom a vo vyraďovacej fáze si postupne poradil s Erikom Lorándom a Viktorom Veličom, vo finále podľahol svojmu súperovi 1:4 na zápasy.

Turnaj a najbližšie výhliadky zhodnotil jeho celkový víťaz a najlepší Novozámčan vo svetovom rebríčku Roman Mančík. „Do turnaja som šiel ako obhajca a najvyššie nasadený a som rád, že som to potvrdil. Súperi sa zlepšujú každým rokom,“ povedal po turnaji víťaz a úradujúci majster ligy, momentálne so ziskom 2249 bodov 333. hráč svetového rebríčka. Mančík je mimochodom i predsedom hokejového fanklubu HC Nové Zámky.

Konečné poradie Vianočného turnaja v stolnom hokeji

1. Roman Mančík
2. Allan Loránd mladší
3. Martin Martinec
4. Viktor Velič
5. Allan Loránd starší
6. Peter Pokorný starší
7. František Šuma
8. Erik Loránd
9. Filip Gašparovský
10. Martin Chudý

Tí najvernejší a najväčší stolnohokejoví nadšenci sa registrujú v kluboch a hrajú ligy a turnaje. A tí úplne najlepší reprezentujú vlastný klub či Slovensko na medzinárodných turnajoch. V Nových Zámkoch sú dva kluby, ktoré proti sebe nastupujú na rôznych turnajoch. Okrem THC Predators je to celok SHK Bieli žraloci. „Najbližšie sa predstavíme na Českom pohári v Brne,“ načrtol blízku budúcnosť tímu ´predátorov´ v Európe Mančík. To však nie je všetko, tím sa chystá vycestovať opäť i za hranice. „Chystáme sa na turnaj vo Švédsku a Nemecku. Vrcholom by mala byť účasť byť na Majstrovstvách v Liberci. Tam sa však ešte treba kvalifikovať,“ dodal najlepší novozámocký hráč Stiga hokeja.

Celkové poradie po sezóne

Majstrom ligy THC PREDATORS za rok 2016 sa stal Allan Loránd st. Na 2.mieste sa umiestnil František Šuma a na 3. mieste Viktor Velič. Víťaz záverečného turnaja Roman Mančík obsadil v celkovom poradí 5. miesto.

Tímové úspechy v roku 2016

Ešte v marci 2016 boli Nové Zámky dejiskom turnaja Svetového pohára WTHT Slovakia Cup 2016. Spomedzi Novozámčanov si najlepšie počínal práve Roman Mančík. S bilanciou 13–5–11 obsadil celkovo 17. priečku.

V apríli tohto roku sa zúčastnili THC Predators Nové Zámky podujatia tímového seriálu Slovak Championships 2016 Teams, ktoré sa konalo v Andovciach. V konkurencii ďalších troch tímov obsadili bronzovú priečku, z víťazstva sa radovali hráči THC Blue Dragon Košice.

Na ďalšom podujatí, ktorým bol Slovenský pohár v jednotlivcoch Nové Zámky Open 2016, obsadili ´predátori´ 4. až 8. miesto v poradí Allan Lorand st. (4.), Roman Mančík (5.), František Šuma (6.), Viktor Velič (7.), Martin Martinec (8.) Na turnaji jednoznačne dominovali Skaličania, ktorí obsadili všetky tri pódiové umiestnenia.

Kde vznikol stolný hokej

Stolný hokej vznikol asi pred takmer 90 rokmi vo Švédsku a Fínsku. V osemdesiatych rokoch začala vyrábať švédska spoločnosť Stiga robustné stolové plastové klziská, ktoré vydržia aj tvrdé údery. Stolný hokej tak rýchlo expandoval do celého sveta a od roku 1992 sa koná raz za dva roky aj Majstrovstvá sveta klubov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM