Anton Hrachovský Správy

TOTO ste vedeli? Čestným občanom Nových Zámkov je aj táto známa osobnosť

Ocenenie sa dostáva za zviditeľnenie mesta na Slovensku i za hranicami. Uznávaný profesor je čestným občanom už 20 rokov.

Ilustračný obrázok k článku TOTO ste vedeli? Čestným občanom Nových Zámkov je aj táto známa osobnosť
8
Galéria
Zdroj: TASR

Za posledné týždne ho spoznalo celé Slovensko. Je hosťom televíznych relácií, jeho názory rezonujú v nejednom rozhovore o aktuálnej pandémii COVID-19 a rešpektujú ich státisíce obyvateľov.

Ide o je lekára a vedca Vladimíra Krčméryho – odborníka na tropickú medicínu, infektológiu, onkológiu. Krčméry bol aj vysokoškolským pedagógom, zakladateľom zdravotníckych, sociálnych zariadení a zúčastňoval sa humanitárnych misií v rozvojových krajinách.

Donedávna bol aj členom Ústredného krízového štábu. Podľa vlastných slov sa už pomaly teší na dôchodok.

Vedeli ste však, že Vladimír Krčméry je tiež spätý s Novými Zámkami?

Čestný občan mesta

Od roku 2000 je Vladimír Krčméry aj Čestným občanom mesta Nové Zámky. Tohto ocenenia sa mu dostalo ešte za Ondreja Csandu, prvého porevolučného primátora Nových Zámkov.

Cena mu bola udelená za podporu, rozvoj a vznik klinických pracovísk Trnavskej univerzity v Nemocnici s poliklinikou Nové Zámky. Okrem toho aj za výrazné ovplyvňovanie úrovne farmakoterapie a za úprimný vzťah k nášmu mestu.

V roku 2004 otvorila Trnavská univerzita v novozámockej nemocnici šesť nových klinických pracovísk – ORL, internú, neurologickú, chirurgickú a urologickú kliniku a ústav hematológie. Dokopy ich mala v tej dobe už desať. Okrem spomínaných šiestich aj internú, neurochirurgickú a neonatologickú kliniku a ústav lekárskej mikrobiochémie.

Krčméry tiež zakladal súkromnú Vysokú školu zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave a podieľal sa aj na otvorení jej fakulty v našom meste. Dodnes ju absolvovalo 3 428 študentov.

Komu patrí takéto ocenenie?

Ocenenie Čestný občan Mesta Nové Zámky môže získať ten, kto sa obzvlášť významným spôsobom zaslúžil o rozvoj mesta a života jeho obyvateľov, o mier, priateľstvo medzi národmi, prípadne o rozvoj vzťahov medzi partnerskými mestami.

Dôvodom na ocenenie môžu byť aj tvorivé výkony či ochrana záujmov mesta a šírenie jeho dobrého mena doma a vo svete.

Odovzdáva sa osobe, ktorá nemá trvalý pobyt v Nových Zámkoch, prípadne cudziemu štátnemu príslušníkovi.

Vladimír Krčméry je čestným občanom Nových Zámkov
8
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM