Anton Hrachovský Kultúra

Talianska grafika v Nových Zámkoch: Obyvatelia si pozrú významné diela minulosti

Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch spravuje vo svojom fonde množstvo malieb. Medzi nimi aj poetné grafické diela z daru Ernesta a Danice Zmetákovcov.

Ilustračný obrázok k článku Talianska grafika v Nových Zámkoch: Obyvatelia si pozrú významné diela minulosti
Zdroj: TASR

Novozámocká galéria predstavila diela známej dvojice na ôsmich výstavách. Tá pripravovaná sa sústredí na diela talianskych majstrov. Predstaví výber viac ako 60 diel, najmä zo 17. a 18. storočia.

Talianska grafika v Nových Zámkoch

Najstaršie diela však pochádzajú až zo začiatku 16. storočia a sú dielom Jacopa de Barbari. Výnimočnou je kolekcia 24 grafických listov od Alessandra a Giovanniho Teminiovcov, ktorí boli činní v polovici 17. storočia a pracovali pre vydavateľskú rodinu Remondiniovcov v Bassano del Grappy neďaleko Benátok. Aj keď niektoré z nich sú známe z predchádzajúcich výstavných podujatí, vôbec po prvý raz sa prezentuje kompletná kolekcia dvanástich listov kalendára od Alessandra Teminiho. Tie galéria po 370 rokoch vydala ako nástenný kalendár na rok 2018.

Výstava potrvá do 18. marca 2018. Dve komentované prehliadky s kurátorom sa uskutonia vo štvrtok 15. februára a vo štvrtok 15. marca 2018 so začiatkom vždy o 17:00. Vstup na komentované prehliadky je zdarma.

Ešte viac z Talianska

Ďalej možno upozorniť na Alegóriu ľudského života od Giorgia Ghisiho, z mladších autorov na krajiny od Luigiho Radosa alebo Bernardina Rulliho. Medzi ostatnými exponátmi sú práce Marcantonia Raimondiho, Giovanniho Benedetta Castiglioneho, Giovanniho Battistu Volpata, Bartolomea Pinelliho a iných.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM