Anton Hrachovský Správy

Štúrovo rozvíja svoj cestovný ruch: Chce vytvoriť Dunajskú kultúrnu promenádu

Cestovný ruch je pre rozvoj regiónov veľmi dôležitý. Aj preto sa radnica v Štúrove aktívne zúčastňuje cezhraničných spoluprác. Mesto bude hostiť aj Deň Dunaja.

Ilustračný obrázok k článku Štúrovo rozvíja svoj cestovný ruch: Chce vytvoriť Dunajskú kultúrnu promenádu
Zdroj: TASR

Mesto Štúrovo sa snaží aktívne rozvíjať možnosti cestovného ruchu. Robí tak aj prostredníctvom účasti na cezhrančných projektoch. Jedným z takýchto projektov je aj ten s názvom ´DANUrB´, v rámci ktorého spolupracuje s maďarským Ostrihomom.

Obaja partneri tohto projektu – Mestá Štúrovo a Ostrihom hostili ešte v júni 2017 konferenciu DANUrB, v rámci ktorej bolo organizované aj podujatie Deň Dunaja. Na konferencii sa zúčastnilo približne 150 osôb zo siedmych partnerských štátov projektu DANUrB – študentov partnerských univerzít, zástupcov partnerských inštitúcií a partnerských samospráv.

Pracovné stretnutie v Štúrove

Spolupráca sa rozvíja aj v roku 2018, kedy sa uskutočnilo pracovné stretnutie, na ktorom sa obe strany venovali aktuálnym oblastiam kooperácie na 1. polrok 2018.

„Jedným z kľúčových cieľov projektu DANUrB je vytvoriť dunajskú kultúrnu promenádu – platformu, ktorá bude združovať kultúrne, vzdelávacie a iné organizácie pozdĺž toku rieky Dunaj“, prezradila Agnesa Dudášová, asistentka štúrovskej radnice pre styk s verejnosťou.

K naplneniu tohto cieľa je potrebné, aby samospráva vytvorila zoznam kultúrnych inštitúcií, civilných organizácií a škôl pôsobiacich na území mesta Štúrovo, viedla s nimi dialóg o projekte a zistila, či majú záujem podieľať sa na vytváraní zmienenej platformy. Aj preto prebehne jednanie so zástupcami štúrovských kultúrnych inštitúcií, civilných organizácií a škôl.

„Ďalším bodom pracovného stretnutia bolo prerokovanie usporiadania podujatia ´Deň Dunaja´, ktoré bude organizované v Štúrove a v Ostrihome v posledný júnový víkend roku 2018,“ dodala Agnesa Dudášová.

Podpora cestovného ruchu

V rámci podujatia v roku 2017 organizovala radnica pre obyvateľov Štúrova a Ostrihomu rôzne výstavy, workshopy, ochutnávku ´halászlé´ a pečenej ryby, prezentačný večierok Pecha-Kucha a tvorivú dielňu na tému ´Rieka Dunaj – moje zážitky, príbehy a myšlienky´.

Podobnú akciu plánuje mesto organizovať v spolupráci s družobným mestom Ostrihom aj v roku 2018. V jeho kalendári figuruje už aj podujatie Deň Dunaja 2019, Štúrovo vtedy totiž bude hostiteľom záverečnej konferencie DANUrB.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM