Anton Hrachovský Správy

Štúrovo ostáva členom rozvojového združenia: Primátor Szabó v tom nevidí logiku

Štúrovo chcelo prispieť k rozvoju vidieka tým, že vytvorí miestnu akčnú skupinu. Ministerstvo však rozhodlo, že z dotácií nebude nič.

Ilustračný obrázok k článku Štúrovo ostáva členom rozvojového združenia: Primátor Szabó v tom nevidí logiku
Zdroj: TASR

Zákon o poskytovaní finančných prostriedkov z fondov EU hovorí o tom, že ak chce samospráva získať dotáciu na rozvoj vidieka, musí byť členom niektorej miestnej akčnej skupiny (partnerstva zástupcov verejného, súkromného a občianskeho sektoru).

Poslanci sú proti vystúpeniu

Keďže Štúrovo v minulosti nebolo členom žiadneho podobného zoskupenia, v roku 2015 sa prihlásilo do združenia Dolnohronské rozvojové partnerstvo so sídlom v Želiezovciach. Cieľom bolo spoločne vytvoriť práve miestnu akčnú skupinu. V novembri 2017 však bola mestu doručená správa, že Ministerstvo pôdohospodárstva neudelilo Dolnohronskému rozvojovému partnerstvu štatút MAS. To znamená, že členom sa zavreli brány na možnosť podania žiadosti o dotácie v oblasti rozvoja vidieka.

Proti tomuto stavu sa ohradil primátor mesta Eugen Szabó. Na mestskom zastupiteľstve začiatkom marca 2018 predniesol návrh na vystúpenie zo združenia. „Moja jednoduchá logika hovorí, že v takomto prípade ani nie je opodstatnené, aby sme boli ďalej členmi združenia. Nehovoriac o tom, že kým sme členmi, platíme aj členské príspevky – v tomto roku to bude zhruba 10-tisíc eur. Podľa zákona o členstve v združeniach musí rozhodnúť mestské zastupiteľstvo. V tomto duchu som navrhol na zasadnutí mestského zastupiteľstva prijať rozhodnutie o vystúpení mesta z tohto združenia. Na moje prekvapenie z prítomných 10 poslancov iba traja podporili tento návrh, ostatní sa zdržali hlasovania, čo znamená, že sa neprijalo rozhodnutie o vystúpení. Nechápem túto poslaneckú logiku,“ povedal Eugen Szabó, primátor Štúrova.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM