Aktualizované Anton Hrachovský Kultúra

Slováci oslávia dôležité výročie: V Zámkoch a Šuranoch sa rozhorí Vatra zvrchovanosti

17. júl je v kalendároch mnohých Slovákov pamätným dňom. Stretnú sa pri Vatre zvrchovanosti a pripomenú si tak výročie vyhlásenia deklarácie o zvrchovanosti Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Slováci oslávia dôležité výročie: V Zámkoch a Šuranoch sa rozhorí Vatra zvrchovanosti
Zdroj: TASR

Aj Novozámčania si pripomenú Deklaráciu o zvrchovanosti Slovenska. Vatra zvrchovanosti sa na Sihoti v areáli Športhotela rozhorí 13. júla o 18:00. Súčasťou bude aj kultúrne predstavenie, ktorého súčasťou budú Spevácke zbory Lipa a Novozámockí seniori či skupina Nešlapeto.

Vyhlásenie o zvrchovanosti Slovenska si Vatrou zvrchovanosti pripomenú aj v Šuranoch. Mestské podujatie sa bude konať v areáli Tona 20. júla 2018 so začiatkom o 18:00. Na všetkých občanov a návštevníkov čaká kultúrny program a tiež občerstvenie.

O kultúrnu vložku sa v Šuranoch postarajú:

  • Ženská spevácka skupina z Kostolného Seku
  • Ženská spevácka skupina Šurianka
  • Mužská spevácka skupina Váradani
  • Hudobná skupina AZ-Štýl

Vatry zvrchovanosti

Vatry zvrchovanosti pripomínajú po celom Slovensku Deklaráciu Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Uzniesla sa na nej Slovenská národná rada 17. júla 1992.

Poslanci národnej rady v nej požadovali samostatnosť Slovenska. Deklarácia sa stala základom suverénneho štátu slovenského národa a súčasťou procesu, ktorého vyvrcholením bol 1. januára 1993 vznik samostatnej Slovenskej republiky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM