Anton Hrachovský Rôzne

Slávny fotograf zo Zámkov s novinkou: Inšpiroval sa spomienkami spred rokov

Svetoznámy fotograf pôvodom z Nových Zámkov Robert Vano predstavil svoju novú knihu. Pri jej písaní sa inšpiroval spomienkami spred desiatok rokov.

Ilustračný obrázok k článku Slávny fotograf zo Zámkov s novinkou: Inšpiroval sa spomienkami spred rokov
Zdroj: TASR

Vo svete uznávaný fotograf slovenského pôvodu a rodák z Nových Zámkov Robert Vano predstavil nedávno svoju novú knihu. Nazval ju Memories a jedná sa o spomienkovú fotografickú monografiu. „Nikdy som nepremýšľal o tom, že i ja budem niekedy spomínať. A je to tu! Aj keby som sa rozkrájal na malé kúsočky, je nemožné, aby som si nespomenul,“ píše v úvode diela fotograf, ktorý spolupracoval s Naomi Campbell, Cindy Crawford, Adrianou Sklenaříkovou, Lizou Minelli a ďalšími osobnosťami módneho a zábavného priemyslu.

Spomienky z pamäti spred 50 rokov

Dielo prináša pohľad na tvorbu Roberta Vana od roku 1968 až po súčasnosť, nie však v chronologickom poradí, ale na základe asociácií samotného autora. „Musel som sa vrátiť k obrovskej kope starých negatívov. Každý z nich som najprv naskenoval, potom vyčistil a nakoniec upravil v počítači tak, ako mi zostali v pamäti z doby pred 50 rokmi,“ popísal v knihe Robert Vano prípravu knihy. Tvorí ju takmer 200 snímok pochádzajúcich z jeho archívov.

„Nikdy som nepatril k priaznivcom realistických farieb. Farby vždy prispôsobujem tomu, ako vnímam svet okolo seba,“ vyhlásil Vano, ktorý nedávno fotil napríklad aj českých olympionikov.

Dlhá cesta k vydaniu diela

Vano s obľubou používa techniku tzv. cross processingu. „Vďaka nej farby na fotografiách vyzerajú presne podľa mojich predstáv,“ vysvetlil fotograf, ktorý začínal onoho času u fotografa Horsta P. Horsta, ktorý bol dvorným fotografom Coco Chanel. Aktuálna kniha Memories však nie je jeho prvým počinom. Vlani mu vyšla autobiografická kniha Fotka nemusí být ostrá. Novinka Memories je určená fanúšikom jeho diel a tiež priaznovcom klasickej a módnej fotografie.

„Som absolútne najšťastnejší z tejto knižky. Mal som ju pripravenú tri roky a hľadal som vydavateľstvo, brzdili ma odklady. V každom povedali áno, áno, potom volali, že budú vydávať olympiádu a druhý zasa, že vydávajú Tatry,“ priblížil s úsmevom genézu knihy, ktorá napokon svetlo sveta predsalen uzrela.

Vo svete uznávaný Novozámčan

Robert Vano sa narodil v roku 1948 v Nových Zámkoch. Krátko po maturite v roku 1967 emigroval do USA, kde pracoval ako kaderník, vizážista a asistent pre módnych fotografov a časopisy Vogue, Bazaar, Donna, Mademoiselle a ďalšie. Od roku 1984 pôsobil ako samostatný fotograf v New Yorku, Miláne a Paríži. V roku 1990 sa vrátil do Československa. Od polovice 90. rokov bol kreatívnym riaditeľom českej edície časopisu ELLE. V rokoch 2004 až 2009 pracoval ako umelecký riaditeľ agentúry Czechoslovak Models. V súčasnosti pôsobí ako umelecký fotograf v Prahe. V roku 2010 získal Európsku cenu Trebbia za tvorivú činnosť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM