Správy

Radnica dvíha varovný prst: Petfľaše a tetrapaky do bioodpadu nepatria!

Bioodpad sa od rodinných domov zbiera v 120-litových nádobách. Niektorí však do nich vkladajú aj iné druhy odpadov.

Ilustračný obrázok k článku Radnica dvíha varovný prst: Petfľaše a tetrapaky do bioodpadu nepatria!
Foto: Anton Hrachovský / Zdroj: Dnes24.sk

Už niekoľko rokov môžu obyvatelia rodinných domov využívať odvoz bioodpadu. Slúžia na to 120-litrové nádoby. Radnica však eviduje aj viacero problémov. Často v nich totiž nachádzajú petfľaše, tetrapaky, dokonca drobný stavebný odpad.

„Väčšinou sú uložené naspodku nádob a personál ich objaví až na prekládkovej stanici, kde by bioodpad mal končiť. Takto kontaminovaný obsah však nakoniec musia odviezť na skládku komunálneho odpadu a mesto zaň musí zaplatiť," informuje mesto Nové Zámky.

Radnica upozorňuje, že práve tetrapaky a petfľaše patria k separovateľným komoditám, za ktorých zber a odvoz mesto nemusí platiť.

„V meste sa triedia už niekoľko rokov a od rodinných domov sa odvážajú v osobitných vreciach . Stavebný odpad sa nesmie ani doteraz nesmel ukladať do žiadnej odpadovej nádoby. Kontaminovanie kukanádob na bioodpad teda nemôže súvisieť s frekvenciou vývozu bežného komunálneho odpadu od rodinných domov. Ak obyvateľom záleží na životnom prostredí, mali by odpad separovať rovnako ako aj doteraz," informuje vedenie mesta Nové Zámky.

Radnica upriamila pozornosť na príkladné správanie ľudí, ktorí biologicky rozložiteľný kuchynský odpad triedia a odnášajú ho na zberný dvor na Ulici G. Bethlena. „Mesto už do domácností v rodinných domoch aj panelákoch rozdalo viac ako 30-tisíc biologicky rozložiteľných vreciek na BRKO. Ďalšie sú k dispozícii na zbernom dvore na výmenu za plné," dodalo mesto.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac informácií z Nových Zámkov a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM