Správy

Prvý slovenský KOZMONAUT navštívil Šurany: Ukázal aj predmety, ktoré mal vo vesmíre

Od letu prvého slovenského kozmonauta do vesmíru uplynulo dlhých 23 rokov. Ani to však jeho zážitkom neuberá na zaujímavosti.

Ilustračný obrázok k článku Prvý slovenský KOZMONAUT navštívil Šurany: Ukázal aj predmety, ktoré mal vo vesmíre
9
Galéria
Zdroj: Mesto Šurany

Ivan Bella sa vydal do vesmíru 20. februára 1999. Spoločnosť mu pri lete z kozmodrómu Bajkonur robil ruský a francúzsky kozmonaut.

Zaujímavosti o misii

S prvým slovenským kozmonautom sa mali možnosť stretnúť aj žiaci zo Šurian. Na úvod si pozreli dokument, ktorý odhalil známe a aj menej známe fakty o misii Ivana Bellu.

„Jedinečné však boli jeho osobné skúsenosti a zážitky, ktorými okorenil svoje rozprávanie. Žiaci sa dozvedeli, ako sa kozmonauti pripravujú na všetky možné situácie, ktoré súvisia so samotným letom. Ako sa napríklad kozmonauti obliekajú alebo vyzliekajú z skafandra, ako si posúvajú predmety v bezváhovom stave, ako na ich telo pôsobí pobyt v rakete a ako sa so všetkým dokážu vysporiadať,„ informuje“ mesto Šurany":https://surany.sk/…-v-suranoch/.

Prečítajte si tiež

Týždeň vo vesmíre

Kozmonaut deťom ukázal aj osobné predmety, ktoré mal so sebou počas svojej misie. Pozreli si tak aj slovenskú zástavu, ktorá bola súčasťou jeho letu do kozmu.

„Ako sám povedal, ak by znovu dostal možnosť letieť do kozmu, rád by ju využil, i keď by dnes , zrejme, nesplnil podmienky, ktoré sú veľmi tvrdé. Rád by bol však súčasťou tímu, ktorý by takúto aktivitu pripravoval a mohol prispieť svojimi osobitnými skúsenosťami a zážitkami," dodáva radnica.

Ivan Bella strávil vo vesmíre 7 dní, 21, hodín, 56 minút a 19 sekúnd. Na palube absolvoval 125 obletov okolo Zeme.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Prvý slovenský kozmonaut navštívil Šurany
9
Galéria
Zdroj: Mesto Šurany
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM