Anton Hrachovský Správy

Poznáme rebríček transparentnosti miest: Nové Zámky medzi skokanmi roka

Transparency International Slovensko prinieslo najnovší rebríček transparentnosti sto najväčších miest na Slovensku za rok 2016. Ako sa umiestnili Nové Zámky a ďalšie mestá nášho okresu?

Ilustračný obrázok k článku Poznáme rebríček transparentnosti miest: Nové Zámky medzi skokanmi roka
Foto: Anton Hrachovský

Najtransparen­tnejším slovenským mestom je podľa Transparency International Slovensko (TIS) Vranov nad Topľou. Na druhom mieste je mesto Martin, tretia je Rožňava, nasleduje Banská Bystrica a prvú päticu uzatvára mesto Partizánske.

Nové Zámky jedným zo skokanov roka

Vlaňajším víťazom rebríčka bolo mesto Martin, Vranov nad Topľou s 23-tisícmi obyvateľov sa pred štyrmi rokmi delil o poslednú 99. priečku s mestom Bytča. Rožňava obsadila tretie miesto aj vlani. Skokanmi rebríčka sú mestá Sabinov na 13. mieste a Nové Zámky, ktoré sa posunuli na 34. miesto (86. miesto a známka D+ v roku 2014).

Mesto Nové Zámky figuruje v rebríčku za rok 2016 na 34. mieste so známkou B- a celkovým hodnotením 56%. Z hodnotených oblastí mesto najlepšie obstálo v poskytovaní prístupu k informáciám, za ktorý dostalo 83%. Naopak, najhoršie si počínalo v personálnej politike. Tú ohodnotila TIS na 0%.

Ďalšie mestá z nášho okresu si pohoršili

Naopak, zhoršenie TIS zaznamenalo pri mestách Kolárovo a Tvrdošín. Celkovo najhoršiu otvorenosť má v tomto roku mesto Veľký Meder, ktoré sa umiestnilo na poslednom mieste. Na chvoste rebríčku sa usadili okrem Veľkého Medera aj Štúrovo, Rimavská Sobota, Veľké Kapušany, Košice – Sídlisko Ťahanovce, samospráva Košice – Sever, Košice – Nad jazerom, Veľký Krtíš, Šamorín, Nová Dubnica a predposledné sú Šurany.

Čo sa hodnotilo?

TIS hodnotila samosprávy v jedenástich oblastiach, patria medzi ne napríklad personálna politika, dotácia a granty, predaj a prenájom majetku, prístup k informáciám ale aj obecné podniky a investície. Zamerali sa aj na etiku a konflikt záujmov, účasť verejnosti na rozhodovaní i územné plánovanie a stavebný úrad.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM