Viktória Botošová Rôzne

Poľnohospodári zberali obilniny: Žatva v Nových Zámkoch OBRAZOM

Tohtoročnej žatve v Nových Zámkoch prialo počasie a poľnohospodári sa jej mohli venovať naplno. Pozrite, koľko sa vyzbieralo a ako taká žatva vyzerá.

Ilustračný obrázok k článku Poľnohospodári zberali obilniny: Žatva v Nových Zámkoch OBRAZOM
Foto: Viktória Botošová

Žatva sama o seba, bola kedysi zdĺhavou a náročnou procedúrou. Teraz je to však už iné a naši poľnohospodári behajú na parádnych strojoch!

Hustosiate obilniny boli k 20. júlu pozberané zo 42 % osiatych plôch. Priemerná úroda hustosiatych obilnín bola 5,30 tony z hektára (t/ha). Repka je pozberaná z takmer 60 % plôch, priemerné hektárové výnosy boli 2,65 t/ha. Uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Poľnohospodári podľa SPPK k 20. júlu evidovali pri pšenici priemernú úrodu na úrovni 5,74 t/ha, pri jačmeni 5,14 t/ha (z toho jarný jačmeň 5,13 t/ha a ozimný 5,39 t/ha), raži sa urodilo priemerne 4,48 t/ha, ovsa 3,71 t/ha a triticale 4,37 t/ha.

Žatva prebiehala aj u nás v Nových Zámkoch. Pozrite si video v galérii článku.

„Žatevné práce počas 29. týždňa pokračovali v okresoch Bratislava, Senica, Trnava, Galanta, Nové Zámky, Dunajská Streda, Komárno, Nitra, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou, Považská Bystrica, Trenčín, Čadca, Martin, Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Levice, Prievidza, Zvolen, Krupina, Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Spišská Nová Ves, Prešov, Trebišov, Bardejov, Humenné, Svidník, Košice a Vranov nad Topľou. Niektoré poľnohospodárske subjekty končia so žatvou repky a jačmeňa ozimného,“ dodala hovorkyňa SPPK.

Poľnohospodári zberali obilniny: Žatva v Nových Zámkoch OBRAZOM
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM