Anton Hrachovský Rôzne

Počas Dňa bez áut bude v Zámkoch MHD zdarma: Chystá sa aj bicyklovanie mestom

Aj tento rok si Novozámčania užijú cestovanie v MHD zadarmo. Okrem toho je počas Dňa bez áut pripravené aj spoločné bicyklovanie mestom.

Ilustračný obrázok k článku Počas Dňa bez áut bude v Zámkoch MHD zdarma: Chystá sa aj bicyklovanie mestom
Zdroj: TASR

Do celoeurópskej kampane zameranej na podporu myšlienky udržateľnej mobility sa zaregistrovalo takmer 50 samospráv, medzi nimi i tá novozámocká. Cieľom kampane Európskeho týždňa mobility je podporovať a vyzvať obyvateľov k prechodu od individuálneho motorizmu k aktívnejšiemu využívaniu foriem dopravy so šetrným dopadom na životné prostredie (pešia chôdza, bicykel, verejná doprava, spoločné zdieľanie osobných áut či áut prepravcov). „Mesto nech patrí ľuďom, nie autám!“ znie výzva kampane.

Deň bez áut 2017 v Nových Zámkoch

Medzi zúčastnenými samosprávami figurujú aj Nové Zámky. Aký program si mesto prichystalo pre svojich obyvateľov?

  • Aktivity mesta Nové Zámky pre alternatívnu mobilitu (16.- 29. septembra 2017)

    V OC Aquario je sprístupnená informatívna výstava fotografií o realizovaných aktivitách mesta v rokoch 2016 – 2017 na podporu pešej, cyklistickej a verejnej hromadnej dopravy.

  • Autobus budúcnosti (16.- 29. septembra 2017)

    Autobus budúcnosti je výtvarná súťaž pre kolektívy žiakov základných škôl organizovaná spoločnosťou ARRIVA Nové Zámky. Uzávierka súťaže je stanovená na 13.októbra 2017. Hlavnou cenou je výlet do jaskyne pre celú triedu.

  • Deň bez áut (22. septembra 2017)

    Deň bez áut je vyvrcholením Európskeho týždňa mobility. Aj v Nových Zámkoch sa počas neho odvezieme autobusom MHD úplne zadarmo.

  • Tematická rozhlasová relácia v škole (ZŠ Nábrežná)

    Na ZŠ Nábrežná prebehne rozhlasová relácia, ktorej cieľom je zapojenie rodičov žiakov do Európskeho týždňa mobility výzvou k využívaniu udržateľných foriem dopravy detí do školy.

  • Kolieskový deň (Katolícka spojená škola)

    Pre deti je na tejto škole prichystané popoludnie o bezpečnosti v jazde na malých nemotorových dopravných prostriedkoch, bicyklová štafeta na hrádzi spoločne s rodičmi. Okrem toho, deti prídu do školy na bicykloch a kolobežkách.

Spoločné bicyklovanie v Nových Zámkoch

V rámci svetového dňa bez áut pripravilo aktivitu aj novozámocké dobrovoľnícke združenie INAK. Pôjde o spoločné, symbolické bicyklovanie cez mesto a po hrádzi. Zraz je naplánovaný na piatok 22. septembra na 17:15 na Majzonovom námestí. Okrem iného je cieľom aj ukázať mestu, že v meste existujú aj cyklisti a že potrebujú cyklochodníky. „Trasa bude nenáročná, tak ju zvládne každý. Keď prídete k tomu ešte aj v modrom, tak budeme spolu aj ladiť a vzyerať ako jedna skupina,“ vyzýva združenie INAK.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM