Anton Hrachovský Samospráva

Parkovisko miesto zelene? Poslanci žiadajú kúpu pozemku, nechcú ho užívať zadarmo

Do kritikov vedenia mesta sa pustil profil na sociálnej sieti. Zareagovala aj kancelária primátora i jeden z dotknutých poslancov.

Ilustračný obrázok k článku Parkovisko miesto zelene? Poslanci žiadajú kúpu pozemku, nechcú ho užívať zadarmo
3
Galéria
Foto: Anton Hrachovský / Zdroj: Dnes24.sk

Už onedlho prídu v Nových Zámkoch na pretras zmeny v územnom pláne mesta. Rokovať by sa malo o ňom na na niektorom z budúcich zastupiteľstiev.

Parkovisko na mestskom pozemku?

Jednou z plánovaných zmien je zmena maximálneho možného počtu podlaží budovy na G. Czuczora. Aktuálne je stanovená na najviac dve podlažia, po novom by mala byť navýšená na maximálne päť podlaží. Ide o budovu, v ktorej má priestory advokátska kancelária bratov Katonovcov, poslancov mestského zastupiteľstva.

Okrem toho žiada spoločnosť Katona properties s.r.o. o odkúpenie blízkeho pozemku (560 m2, oproti poliklinike) patriaceho mestu za cenu, ktorú určí radnica. Plánuje na ňom prístavbu zeleného parkoviska s vodozádržnými opatreniami.

Zmeny územného plánu mesta sa plánujú už vyše roka. Niekoľko z nich bolo vyňatých, označených ako „problémové“. Najnovšie by sa malo o každej zmene hlasovať zvlášť. O územnom pláne sa už rokovalo v roku 2018, no primátor nakoniec celý materiál zo zastupiteľstva stiahol.

Kritika kritikov

Plány Katonovcov pripomenul len nedávno facebookový profil „Mame Radi Nz“. Administrátor spomenutého profilu na sociálnej sieti verejne známy nie je, no podľa príspevkov sa dá dedukovať, že ide o človeka blízkeho aktuálnemu vedeniu mesta.

„Viete čo plánujú na mestskom pozemku? Myslíte, že park, detské ihrisko, alebo park pre psíčkarov, za ktoré tak bojujú v zastupiteľstve? Nie, súkromné betónové parkovisko pre svoju kanceláriu, ktorú chcú prestavať na 5-poschodovú budovu!!!,“ píše profil Mame Radi Nz na facebooku.

„Máte vy ale problémy…,“ píše pod príspevkom na Facebooku Ivana. „Áno sú to naše problémy nakoľko v Zámkoch okrem okolia hrádze nenájdete nič zelené. Vaše deti a vnúčatá sa budú hrať na betóne a trávu budete pomaly vidieť zriedkavejšie ako sneh tu na juhu,“ oponuje jej ďalší z komentujúcich.

Článok pokračuje pod obrázkom.

Zdroj: Máme Radi NZ

Primátor o osobnom prospechu Katonovcov

K situácii zaujala stanovisko aj radnica, potom, ako sme ju vyzvali vzhľadom na to, že ide o častých kritikov vedenia mesta.

„Primátor Otokar Klein poslancov Katonovcov vníma ako regulárnu opozíciu, ktorá je jedným zo základných prvkov demokracie. Poslanci Katonovci a im zmýšľaním blízki poslanci sa slobodne rozhodli vytvoriť poslanecký klub, ktorý sa snaží presadzovať svoj program a prezentuje svoje názory. Preto nimi podaná žiadosť o kúpu mestského pozemku za účelom zriadenia súkromného parkoviska pre vlastné podnikateľské aktivity bola prekvapením, keďže agendou ich poslaneckého klubu je ochrana zelene, podpora aktivít proti autodoprave a rozširovaniu parkovísk na úkor zelene,“ znie vyjadrenie radnice.

„V tomto prípade, je zrejme prednejší osobný prospech poslancov ako nimi presadzovaná agenda a záujmy Novozámčanov. Ich žiadosť však bola riadne spracovaná, postúpená do príslušných komisii a v konečnom dôsledku o nej rozhodnú poslanci mestského zastupiteľstva. Napriek tomu, že názory opozície a vedenia mesta sa občas rozchádzajú, primátor verí, že pre dobro obyvateľov sa dva tábory dokážu spojiť, napríklad pri nadchádzajúcom hlasovaní o novej parkovacej politike, či o zmenách v územnom pláne mesta,“ dodáva Mestský úrad v Nových Zámkoch.

Nechcú užívať mestský pozemok bezodplatne

Primátor tvrdí, že je prekvapený žiadosťou poslancov Katonovcov, aj vzhľadom na ich názory týkajúce sa parkovania a zelene v meste. Tvrdí, že v tomto prípade je ich osobný prospech prednejší.

Opačný názor má poslanec Ivan Katona, ktorý tvrdí, že nebude nijakým spôsobom tlačiť na predaj pozemku. Jednou z možností ako podobné situácie riešiť je aj forma výpožičky pozemku od mesta, následné vybudovanie parkoviska a spätné odovzdanie mestu.

„Forma výpožičky je bezodplatná a príde mi dosť blbé si požičať niečo od mesta, nič za to nezaplatiť, vrátiť to a používať to ako svoje. Bojujeme proti výpožičkám a prišlo mi to sprosté teraz sa tváriť, že v našom prípade je to v poriadku,“ vysvetlil krok advokátskej kancelárie Ivan Katona.

„Je otázne, či sa predmetný pozemok dá nazvať zeleňou v pravom zmysle, tak ako je to v prípade parku na Holubyho ulici. Ale beriem to. Naším cieľom určite nebolo zabetónovať to, to som hovoril aj na príslušných komisiách mesta. Chceli by sme tam urobiť zelené parkovisko s vodozádržnými opatreniami,“ uviedol Ivan Katona.

Katona našiel na situácii aj niečo pozitívne. „Napriek tomu, nepovažujem ten kúsok pozemku za zeleň vo forme parku. Je to uhol pohľadu. Pozitívne je to, že mesto konečne urobilo zoznam pozemkov, kde je možné realizovať výsadbu zelene. Dostal sa tam aj pozemok, ktorý chceme odkúpiť. Teším sa, že bude v meste prebiehať výsadba. Pre nás to parkovanie nie je v tejto chvíli životne dôležitá vec. Určite nebudeme tlačiť na predaj. Vieme to riešiť aj iným spôsobom, finančne náročnejšie. Kolegov z nášho poslaneckého klubu sme informovali, že takúto žiadosť podáme, ale nepožadovali sme, aby ju podporili. Ale teším sa, že mesto si myslí, že na tomto pozemku ide o zeleň. Potom aj všetko otatné, v ďalších prípadoch, bude zeleň,“ dodal poslanec Ivan Katona.

Kritika vedenia

Poslanci Katonovci sú dlhodobo kritikmi aktuálneho vedenia mesta. Ako súčasť opozície často spomínajú netransparentnosť krokov radnice.

Bolo tomu tak napríklad pri plánovanej zmene územného plánu v lokalite pri gymnáziu či na Holubyho ulici. Medzi verejnosťou bola značne diskutovanou zmenou hlavne tá v lokalite ulíc Pri gymnáziu – Turecká, keď aj s ďalšími poslancami kritizovali predaj mestského pozemku. Po ňom bola v pláne výstavba rezidenčného bývania, pričom zabratá by bola značná časť zelenej plochy na sídlisku.

Podobný úmysel mala radnica aj v prípade lokality ulíc Hliníková – Holubyho. Pôvodným zámerom bolo zrušenie funkcie parkovo upravenej zelene a premeniť ju na obytné územie.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Poslanci Katonovci chcú odkúpiť od mesta pozemok v centre mesta
3
Galéria
Zdroj: Nové Zámky - NAŠE MESTO
Miesto, kde by advokátska kancelária chcela postaviť parkovisko
4
Galéria
Foto: Anton Hrachovský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM