Viktória Botošová Rôzne

Ospevovaný i zatracovaný: V Zámkoch nám pribudol takýto rozprašovač na osvieženie

Mesto pripravilo počas týchto horúcich dní možnosť osvieženia pre obyvateľov a návštevníkov mesta Nové Zámky, pomocou rozprašovača vodnej pary. Niektorí sú týmto nápadom nadšení, no nájdu sa aj menej spokojní...

Ilustračný obrázok k článku Ospevovaný i zatracovaný: V Zámkoch nám pribudol takýto  rozprašovač na osvieženie
Zdroj: Dnes24.sk

Dňa 3. júla 2015 bol na Korze – ulici M.R.Štefánika v Nových Zámkoch namontovaný jeden ventilátor, ktorý rozprašuje vodnú paru, čím sa zvlhčuje vzduch a okoloidúci sa môžu osviežiť vodou. O pár dní neskôr 6. júla 2015 v poobed­ňajších hodinách bol spustený nový systém, ktorý je zavesený na začiatku Korza.

Rozprašovacie zariadenie má zmierniť extrémne teploty

„Mesto Nové Zámky si za účelom zmiernenia extrémnych teplôt objednalo pre občanov a návštevníkov centra mesta rozprašovacie zariadenie umiestnené na ulici M.R. Štefánika (Korzo), ktoré je umiestnené natrvalo a bude sa dať využívať v letných mesiacoch každoročne, pričom ide o jednorazový výdavok vo výške 1 650 eur," informovala nás Petronela Bernáth z Mestského úradu Nové Zámky.

„Pozostáva z 36 trysiek a bude sa využívať stále, pokiaľ budú takéto tropické teploty,“ uvádza sa na webe mesta Nové Zámky.

Pre Novozámčanov sú k dispozícii na osvieženie v meste aj artézske studne a pred VÚB bankou pitná voda. „Mesto v týchto dňoch pristúpilo aj k polievaniu dlažby a vozoviek na Hlavnom námestí," píše sa v ozname.

Ospevovaný i zatracovaný rozprašovač pary

Niektorí obyvatelia sú týmto nápadom nadšení.„Super nápad na tieto horúce dni,“ pochvaľuje si pani Eleonóra. „Nápad za milión,“ pridáva sa Silvia. „Je to dobré pre osvieženie a aj ako atrakcia,“ uvádza Ladislav. Osviežila sa aj Magdaléna. „Vyskúšala som, je to super.“

Nájdu sa však aj opačné názory. Martin až tak spokojný nie je. „Rozprašovač vodnej pary nad pešou zónou je fajn, no je to v podstate smiešne. Klímu mesta ovplyvňuje jeho stav, pomer medzi zastavanými a zelenými plochami, množstvo vlahy v pôde a vo vegetácii – toto je dôležité! Keď bude zlikvidovaná a zastavaná „prázdna“ plocha na S.H. Vajanského, mikroklíma tejto časti mesta sa negatívne zmení (vyššia teplota, suchší vzduch atď). Namontuje Mesto nad túto lokalitu rozprašovače vlhkosti? Mikroklímu mesta ovplyvňujú vo veľkej miere stromy. Mesto nechalo vysadiť počas predchádzajúcej jesene stromy – ktoré doteraz neboli poliate a množstvo z nich je poškodených a vyschnutých. Starať sa o zelené plochy mesta, zabezpečiť ich nárast čo do plochy aj kvality, udržiavať v prostredí mesta čo najviac vody – to sú cesty ako robiť klímu mesta príjemnejšou alebo aspoň znesiteľnou. Nech sa mesto venuje vážnym veciam. Rozprašovače vlhkosti sú fajn, no nech ich budujú majitelia a prevádzkovatelia kaviarní," vysvetľuje.

Spokojný nie je ani Vladimír. „Ja som proti rozprašovačom vodnej pary.“ „Nič v zlom, ale na debiliny vás je. A platiť to bude kto? Vodná para. Radšej investujte do zimného štadióna a nie že rodičia si musia sami stavať šatne pre deti, aby žili v normálnych podmienkach a mali vyhovujúce šatne. Veľké mesto a kúpalisko na dva orechy. Bože, čo máte v hlavách. Postavte už nejaký super aquapark. Do rozvoja peniaze a nie do*******,“ rozhorčil sa nespokojný Roland.

A čo nato sám primátor mesta?„Ďakujem za pozitívne aj negatívne reakcie. Som presvedčený, že je to pre každého, kto tadiaľ prejde príjemný pocit. Čo sa týka negatívnych názorov a postrekovacích vozidiel, už jazdili od konca minulého týždňa a prečítajte si tie „krásne“ reakcie,ako mnohí odsudzujú, že po polievaní voda stojí na ceste a sú mláky. Samozrejme pokračuje sa s kropením ďalej aj medzi sídliskami aj v centre,“ uvádza primátor mesta Otokar Klein na svojom Facebooku.

Zdroj: Oficiálne stránky mesta Nové Zámky / Dnes 24
Foto: Oficiálne stránky mesta Nové Zámky

Ospevovaný i zatracovaný: V Zámkoch nám pribudol takýto fajnový rozprašovač
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM