Anton Hrachovský Šport

Novozámocká liga v Stiga hokeji je v polovici sezóny: Ako ju hodnotí úradujúci šampión?

Okrem ľadového hokeja sa v Nových Zámkoch hrá i hokej stolný - Stiga hokej. Ten už dávno prestal byť len detskou hrou a stal sa športom so všetkým čo k tomu patrí.

Ilustračný obrázok k článku Novozámocká liga v Stiga hokeji je v polovici sezóny: Ako ju hodnotí úradujúci šampión?
Foto: Anton Hrachovský

Stolný hokej si vyžaduje nielen zručnosť, postreh, rýchlosť a presnosť, ale najmä vysoké nasadenie, talent, natrénované akcie a kus športového šťastia. Proste to, čo vyžaduje každý šport. Jedným zo stolnohokejových klubov v Nových Zámkoch je THC Predators Nové Zámky, ktorý hrá vlastnú ´Predators League´. Zápasy sa hrajú na päť minút bez prerušenia, každé ligové kolo sa hrá dvojkolovo, každý s každým.

Víťazom prvej polovice sezóny sa stal už v predstihu Roman Mančík (na snímke úplne vpravo). Ten svojim súperom v doterajšom priebehu nastrieľal 910 gólov, pričom inkasoval iba 332-krát. Na druhej priečke zakončil jarnú časť ročníka Allan Lorand st. a tretie miesto zatiaľ okupuje František Šuma. Liga bude pokračovať 27. kolom 1. septembra 2016.

Sezóna z pohľadu šampióna

„Prvú polovicu sezóny hodnotím pomerne úspešne, nakoľko som prvý s miernym odstupom. Liga sa každým rokom skvalitňuje a preto je stále ťažšie obhájiť svoje miesto,“ zhodnotil doterajší priebeh aktuálnej sezóny úradujúci majster ligy Roman Mančík. Ten je mimochodom i predsedom hokejového fanklubu HC Nové Zámky. Ako sám hovorí, iný priebeh si ako úradujúci šampión ani nepripúšťal. „Ako obhajca titulu si iné ani nemôžem pripúšťať,“ dodal Mančík.

Ešte v marci 2016 boli Nové Zámky dejiskom turnaja Svetového pohára WTHT Slovakia Cup 2016. Spomedzi Novozámčanov si najlepšie počínal práve Roman Mančík. S bilanciou 13–5–11 obsadil celkovo 17. priečku.

V apríli tohto roku sa zúčastnili THC Predators Nové Zámky podujatia tímového seriálu Slovak Championships 2016 Teams, ktoré sa konalo v Andovciach. V konkurencii ďalších troch tímov obsadili bronzovú priečku, z víťazstva sa radovali hráči THC Blue Dragon Košice.

Na ďalšom podujatí, ktorým bol Slovenský pohár v jednotlivcoch Nové Zámky Open 2016, obsadili ´predátori´ 4. až 8. miesto v poradí Allan Lorand st. (4.), Roman Mančík (5.), František Šuma (6.), Viktor Velič (7.), Martin Martinec (8.) Na turnaji jednoznačne dominovali Skaličania, ktorí obsadili všetky tri pódiové umiestnenia.

Postavenie THC Predators vo svetovom rebríčku

Klub THC Predators Nové Zámky bol založený v októbri 2015. Ligu hrá na originálnych Stiga hokejoch, ktoré sa používajú aj na medzinárodných turnajoch.

V roku 2005 vznikla medzinárodná federácia ITHF združujúca jednotlivé národné asociácie. Spolu s ňou bol vytvorený aj svetový rebríček hráčov a klubov. Klub THC Predators má momentálne 13 členov a v celosvetovom klubovom rankingu sa nachádza na 73. mieste. Medzi jednotlivcami v klube je v celosvetovom rankingu najvyššie Roman Mančík, ktorý okupuje 334. pozíciu. V prvej päťstovke figuruje i Allan Lorand st. (489. miesto). Najlepším slovenským klubom je aktuálne THC Blue Dragon Košice, ktorému patrí 34. priečka.

Hráči THC Predators však nepôsobia len na domácej scéne. Okrem domácej ligy, pohárov a Majstrovstiev Slovenska cestujú aj za hranice krajiny. „Dosť často chodíme do Čiech, tam sú turnaje na oveľa vyššej úrovni. Minulý rok sme sa zúčastnili aj medzinárodného turnaja v Slovinsku, ktorý sa tam konal v rámci Svetového pohára,“ vysvetľuje Allan Lorand st. (na snímke vpredu vľavo).

„Budúci rok sa chystáme na Majstrovstvá sveta, ktoré sa budú odohrávať v Liberci. Právo štartovať tam bude mať osem najlepších slovenských hráčov. Medzi veteránmi by sme sa mohli dvaja zúčastniť, keďže patríme do prvej osmičky v tejto kategórii,“ prezrádza časť klubových plánov do budúceho roka Allan Lorand st.

Slovensko patrí v rámci stolného hokeja do tzv. druhej výkonnostnej vlny, kde mu robia spoločnosť krajiny ako Ukrajina, Nemecko, Maďarsko, Kanada, USA, Slovinsko, Dánsko, Estónsko, Chorvátsko či Rakúsko. V tomto športe dominujú vo svete predovšetkým Švédi, Rusi, Fíni, Česi, Nóri a Lotyši.

Môže vás zaujímať:

Jedna z plánovaných hokejových posíl nepríde: Marino ostáva v USA, VIDEO

Novozámockí fanúšikovia sa dočkali odmeny: V lete uvidia na domácom ľade reprezentáciu

Hokejový fanklub mal ďalšie stretnutie: Nové chorály sú na svete, pripravuje sa brigáda

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM