Správy

Nezastaví sa ani cudzinecká polícia v Nových Zámkoch: Pracuje 24 hodín denne

Nápor utečencov z Ukrajiny neustáva. Plné ruky práce majú aj muži a ženy z cudzineckej polície v Nových Zámkoch.

Ilustračný obrázok k článku Nezastaví sa ani cudzinecká polícia v Nových Zámkoch: Pracuje 24 hodín denne
6
Galéria

V súvislosti s vybavovaním žiadostí o dočasné útočisko zaznamenala polícia zvýšený počet žiadateľov na oddeleniach cudzineckej polície v Bratislave, Trnave, Dunajskej Strede, Nových Zámkoch a Nitre.

V pondelok (7. 3.) na týchto oddeleniach vybavili viac ako 1 700 Ukrajincov a ich rodinných príslušníkov. Žiadateľmi sú najmä ženy s deťmi.

„Oddelenia cudzineckej polície v Nitre a v Nových Zámkoch v týchto dňoch pracujú na plné obrátky. Stránkové hodiny sú vyhradené len pre ľudí unikajúcich pred vojnovým konfliktom na Ukrajine, a to 24 hodín denne, aj vrátane víkendov," informuje krajská polícia.

Dôležité kontakty

Oddelenie cudzineckej polície nájdeme na Bitúnkovej 8 v Nových Zámkoch. V prípade potreby kontaktu môžete využiť email: ocp.novezamky@minv.sk alebo telefónne číslo +421 961 33 3208 (Kl. 833 3208).

Do územnej pôsobnosti Oddelenia cudzineckej polície PZ v Nových Zámkoch spadá okres Šaľa, Levice, Komárno a Nové Zámky. Utečenci si môžu zaregistrovať „Dočasné útočisko“ iba na oddeleniach cudzineckej polície. Celý proces je rýchly, zaberie iba 15 minút na osobu.

Prečítajte si tiež

Dočasné útočisko

K registrácii sú potrebné tieto doklady: doklad totožnosti, ktorý hodnoverne preukáže totožnosť žiadateľa (pas, vodičský preukaz, občiansky preukaz UKR), u maloletých rodný list, osvedčenie o totožnosti vydané UKR veľvyslanectvom v BA v prípade, že nemajú so sebou žiadny doklad totožnosti a vyhlásenie cudzinca.

„Registráciou sa prideľuje rodné číslo, na základe ktorého sa vedia dostať k zamestnaniu, zdravotnému poisteniu, dávkam v hmotnej núdzi a maloletý k zápisu do povinnej školskej dochádzky. Po registrácii sa cudzincovi vydá potvrdenie „Odídenec“ so všetkými identifikačnými údajmi o osobe cudzinca a adrese jej pobytu na území Slovenskej republiky," informuje polícia.

Muži zákona zároveň upozorňujú, že „Dočasné útočisko“ je možné udeliť len štátnemu príslušníkovi Ukrajiny a jeho rodinnému príslušníkovi.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Cudzinecká polícia v Nitre
6
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM