Správy

Nemocnica rozširuje pandemické opatrenia: Pred operáciou bude potrebný COVID test

Novozámocká nemocnica reaguje na zhoršujúcu sa situáciu. Zavádza nové pandemické opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica rozširuje pandemické opatrenia: Pred operáciou bude potrebný COVID test
Foto: Anton Hrachovský

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Nových Zámkoch prijíma nové opatrenia v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. Ich súčasťou je napríklad predoperačné testovanie pacientov i rozšírenie COVID zóny.

Negatívny test

Krízový štáb nemocnice rozhodol, že najneskôr od 12. októbra sa budú všetci pacienti prijatí na plánované operácie prezentovať s negatívnym PCR výsledkom testu na COVID-19 nie starším ako päť dní. Testy sa budú realizovať v mobilnom odberovom mieste pred FNsP.

„Pacienti pri príjme podpíšu čestné vyhlásenie o dodržaní desaťdňovej karantény súvisiacej s ich plánovaným výkonom. Všetky predoperačné vyšetrenia budú realizované vo FNsP Nové Zámky a všetci pacienti pri príjme podpíšu čestné vyhlásenie, že neboli v kontakte s pozitívnou osobou na COVID-19 v posledných desiatich dňoch,“ uviedol hovorca a marketingový manažér nemocnice Ján Baček.

Rozšírenie COVID zóny

Ako doplnil, FNsP v Nových Zámkoch okrem toho v rámci reprofilizácie pristúpi k rozšíreniu COVID zóny.

„A to tak, že sa lôžkový fond kliniky fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie (FBLR) na šiestom poschodí ruší. Pacienti, ktorých stav to dovoľuje, budú dehospitalizovaní, prípadne po dohode preložení na príslušné operačné oddelenie. Lôžková časť otorinolaryngo­logickej kliniky sa presunie na uvoľnené lôžka FBLR. Uvoľnená lôžková časť na 13. poschodí sa následne reprofilizuje na COVID zónu, pričom na 13. poschodí západ budú potvrdení pozitívni pacienti a na 13. poschodí východ zasa suspektní pacienti s podozrením na ochorenie COVID-19,“ vysvetlil Baček.

Na neonatológii bude upravený režimu návštev, pri dieťati bude môcť byť iba jeden rodič a v nemocničnej izbe sa môže nachádzať najviac jedna osoba. „Okrem toho od 6. októbra platí zákaz prítomnosti sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Ambulantný sektor ostáva naďalej v činnosti na všetkých oddeleniach a klinikách,“ dodal Baček.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM