Viktória Botošová Rôzne

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Zámkoch, o ktorých vie málokto

Asi málokto z vás vie o nasledujúcich zaujímavostiach, ktorými sa obce pri Nových Zámkoch môžu pochváliť. Práve na takéto menej známe pozoruhodnosti sme sa zamerali. Vedeli ste napríklad, že...

Ilustračný obrázok k článku Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Zámkoch, o ktorých vie málokto
Zdroj: TASR
  • Prvá písomná zmienka o Andovciach pochádza z roku 1424. V týchto dokumentoch sa uvádza, že Andovce patrili do správy panstva Beckovského hradu.
  • V roku 1964 bol v obci Bíňa pri zemných prácach nájdený Bíňsky poklad – 108 zlatých mincí z Byzantskej ríše z 5.storočia.
  • Prvá písomná zmienka o obci Bardoňovo (vtedy Barakcha) je z roku 1269. Lokalita obce bola osídlená už dávno pred týmto obdobím, a to na sklonku mladšej doby kamennej, ktorá tu zanechala aj svoje stopy. Na území obce je archeologicky doložené sídlo čačanskej a velatickej kultúry z mladšej doby bronzovej a rímsko – barbarské sídlo.
  • Vykopávkové práce vedené Slovenskou akadémiou vied v obci Čechy dokazujú osídlenie už v období mladšej doby kamennej, teda asi 3 000 rokov pred naším letopočtom. V priestoroch bývalej kúrie Lipovnických – dnešný Obecný úrad , sa našli neolitické sekerky, kamenné kliny a iný úlomkový materiál.
  • V r. 1894 postavili v obci Dolný Ohaj liehovar a škrobáreň a taktiež tu bol inštalovaný valcový mlyn.
  • Podľa zachovaných dokumentov patrilo územie Gbeliec v 10. storočí kráľovi Štefanovi I. Význam tejto oblasti vzrástol v 11. storočí, pretože krížom viedla veľmi dôležitá obchodná cesta nazývaná „soľná cesta“. Na území vedľa „kamennej studne“ založili kráľovský hospodársky majer. Túto „Osadu vedľa kamennej studne“ v XIII. storočí nazývali v skratke Köbölkút, čiže v preklade „Studňa z kameňa“.
  • V období okolo 400 – 300 rokov pred naším letopočtom prichádzali do oblasti obce Kamenín Kelti. Z ich hrobov, odokrytých archeológmi, pochádza veľa keramických predmetov, prsteňov, náramkov, náhrdelníkov a iných cenných predmetov. Nálezisko v Kameníne sa nachádza na východ od železnice, na pravom brehu Hrona.
  • Treťou najbohatšou rodinou žijúcou na území dnešnej obci Kolta, bola zemianska rodina Szombathely. Vybudovali v obci liehovar. Neskôr sa do obce presťahovala rodina zemana Dunklyho, ktorý si dal v obci postaviť letohrádok.
  • Obec Michal nad Žitavou bola tiež osídlená Keltami. Ich rozsiahle pohrebisko bolo objavené v miestnej pieskovni JRD. Zachrániť sa podarilo vyše 20 kostrových hrobov s bohatou výbavou. Nechýbajú celé nádoby, nástroje, zbroj, šperky a rôzne drobné predmety.
  • V chotári obce Nána sa nachádzajú pozemky miestnych gazdov, nazývané „Hegyfarok“. Na Hegyfarku sa nachádza aj chránené územie „Vŕšok“, ktoré bolo vytvorené na ochranu vzácnej xerotermofilnej flóry a fauny v r. 1965. Na území platí 4. stupeň ochrany, je súčasťou európskej siete chránených území NATURA 2000.
  • V roku 1976 bola obec Obid pričlenená k mestu Štúrovo. Časom tu zaniklo školské vyučovanie a bol zákaz vydávať stavebné povolenia. Dokonca sa plánovalo zrovnať Obid so zemou a na jeho mieste postaviť závod na umelé hnojivá. Týmto plánom urobil koniec november 1989, keď komunistická vláda padla. V roku 1999 sa obec osamostatnila a hrozba zániku bola zažehnaná.
  • Názov obce Podhájska vystihuje polohu obce, ktorá sa rozprestiera pod agátovými a dubovými hájmi. Je to slovenské pomenovanie a charakterizuje národné povedomie občanov.
  • V strede obce Dubník sa nachádza artézska studňa, ktorá je momentálne nefunkčná.
  • Zo staršej doby kamennej, typickej pre lovcov mamutov, boli nájdené v tehelni J. Hrivnáka v obci Komjatice, kosti mamuta a kosti soba, mamutí zub bol nájdený za hornými stavbami bývalého JRD.
  • Alexander Mach, slovenský ľudácky politik a novinár sa narodil 11. októbra 1902 v Palári­kove.
  • Napriek tomu, že je Šarkan malou obcou, obohacujú ju jedinečné kultúrne pamiatky. V obci sa nachádzajú pozostatky kaštieľa s unikátnym múrom z 19. storočia, ktorý je jediný svojho druhu v Európe.
  • K obci Veľké Lovce sa viažu tri povesti. Najznámejšia je povesť o Bielom volovi, ktorý z vďačnosti za záchranu života neraz zachránil dedinu pred pohromami a varoval ju ešte aj po smrti.
  • V obci Bruty, sa vďaka daru družobnej obce Bajna v Maďarsku, pri cintoríne postavila maďarská brána bez jediného klinca. Vysvätená bola v roku 1998 pri 775. výročí obce.
  • Najväčšiu pozornosť v obci Kmeťovo púta blízky les, kde bolo možné vidieť ešte pred sto rokmi čudné murované základy akýchsi starých budov. Dnes sú tie múry zarastené a len ťažko viditeľné. Do dnešných čias sa zachovala o tomto tajomnom mieste zaujímavá povesť. Viaže sa k bielym mníchom, ktorý tu vraj žili v starodávnom templárskom kláštore.

Foto: ilustračné (obec Bíňa)

Zdroj:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Andovce
www.obecbardonovo.sk
https://sk.wikipedia.org/wiki/Bíňa
http://www.obeccechy.sk/…1/historia-/
http://www.obecdolnyohaj.sk/…-1/historia/
http://www.gbelce.sk/…istoria.html
http://www.kamenin.sk/…a-obce.phtml?…
http://www.kolta.sk/…toria-obce-/
http://www.e-obce.sk/…e_zamky.html
http://www.obecnana.ocu.sk/sk/index.php?…
http://www.obid.sk/?…
http://www.obecpodhajska.sk/…macie-o-obci
http://obec-dubnik.sk/index.php?…
http://komjatice.sk/
https://sk.wikipedia.org/…exander_Mach
http://www.obecsarkan.sk/historia.html
http://www.velkelovce.sk/historia
http://www.bruty.sk/index.php?…
https://sk.wikipedia.org/…Kme%C5%A5ovo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM