Tlačové správy

Namiesto príkazov debaty s hviezdami: Nový spôsob, ako dostať fajčenie zo škôl

Namiesto nudných prednášok o škodlivosti fajčenia sa študenti zapájajú do debát o podnikaní, duševnom zdraví a ďalších zaujímavých témach.

Ilustračný obrázok k článku Namiesto príkazov debaty s hviezdami: Nový spôsob, ako dostať fajčenie zo škôl
Zdroj: H3KNISA

Projekt H3KNISA prináša nový, moderný spôsob, ako zabrániť mladým začať fajčiť. Žiadne príkazy ani prednášky! Namiesto toho sú pripravené inšpiratívne diskusie s osobnosťami, ktoré sú pre mladých vzory. Tento „deň bez vyučovania“ si študenti aj učitelia veľmi pochvaľujú pre jeho uvoľnenú a interaktívnu atmosféru. V októbri projekt zavítal na gymnáziá v Banskej Bystrici a Trenčíne, kde zožal veľký úspech a pozornosť.

Prečo je fajčenie u mladých stále problém?

Na Slovensku fajčí približne 20 % dospelej populácie, pričom až 90 % začína fajčiť už v tínedžerskom veku. Znepokojivé je, že 26 % stredoškolákov vo veku 15 – 17 rokov pravidelne fajčí. Preto je dôležité zasiahnuť ešte počas štúdia a práve na to sa sústreďuje projekt H3KNISA.

Nový prístup: Žiadni učitelia, malá skupina, voľná debata

Projekt H3KNISA vznikol v spolupráci odborníkov, influencerov a samotných študentov. Reaguje na to, že mladí už nechcú počúvať príkazy a zákazy. Viac ich zaujímajú otvorené diskusie v malých skupinách, kde môžu slobodne vyjadriť svoje názory a počúvať ľudí, ktorých sledujú a obdivujú. Prístup bez tradičných prednášok, bez pedagógov, založený na atraktívnych témach, tak vytvára priestor na nenútenú a zaujímavú prevenciu fajčenia.

Témy, ktoré študentov bavia: od podnikania po sebalásku

Podľa Matúša Okajčeka, influencera známeho ako To je ten náš Matúš a ambasádora H3KNISA, sa témy workshopov vyberajú veľmi starostlivo, na základe záujmov samotných študentov. Medzi najpopulárnejšie témy patria podnikanie, financie, duševné zdravie, ekológia, sebaláska a dokonca aj sexuálna výchova. Cieľom je vytvoriť pre mladých priestor, kde môžu otvorene debatovať o tom, čo ich naozaj zaujíma.

Inšpiratívni lektori, ktorých mladí poznajú a sledujú

Lektormi H3KNISA sú známe tváre, ktoré mladí ľudia sledujú na sociálnych sieťach. Medzi nimi sú influenceri ako Bekim, Matúš Okajček, LaFlorita, Filip Schlosser a ďalší. Študenti majú možnosť vybrať si tri workshopy z celkovej ponuky 14 a v uvoľnenej atmosfére diskutovať s týmito inšpiratívnymi osobnosťami o témach, ktoré ich skutočne bavia.

Veľký záujem zo škôl

Projekt H3KNISA už navštívil 26 škôl po celom Slovensku a na 930 workshopoch sa zúčastnilo viac ako 5 600 študentov. Záujem o projekt stále rastie a každá stredná škola na Slovensku sa môže zapojiť cez webovú stránku www.h3knisa.sk.

Mladí si odnášajú nielen informácie o rizikách fajčenia, ale aj cenné rady do života a motiváciu rozvíjať svoje záujmy a zručnosti.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: H3KNISA
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM