Anton Hrachovský Správy

Mohli sme byť vzorom spolunažívania dvoch národov: Pamätníky dostali stop, FOTO

Na poslednom mestskom zastupiteľstve v Nových Zámkoch sa dostala na pretras aj téma inštalovania dvoch pomníkov pripomínajúcich historické obdobia nášho mesta. Poslanci však rozhodli po svojom.

Ilustračný obrázok k článku Mohli sme byť vzorom spolunažívania dvoch národov: Pamätníky dostali stop, FOTO
Foto: Anton Hrachovský

Na ostatnom zasadaní Mestského zastupiteľstva vystúpil pred poslancami i František Daniel, čestný občan mesta a zároveň predseda Občianskeho združenia Za tromi mostami. Práve toto OZ chcelo obnoviť pamätníky, ktoré už boli v minulosti postavené k dvom historicky vzácnym udalostiam v histórii Nových Zámkov.

Pamätníky nebudú

Občianske združenie Za troma mostami chcelo osadiť pamätníky ´Stĺp hrdinov´ Busta Majora Jiřiho Jelínka´. Na jednom z pamätníkov mala byť osadená busta Majora Jiřiho Jelínka a na druhom bájny vták Turul. Toho vo forme liatinového odliatku navrhol Ján Thain, po ktorom je pomenované miestne múzeum.

„Dnes sa ukáže skutočnosť a holá pravda v tom, do akej miery sme tolerantní a vieme rešpektovať historickú, dejinnú a kultúrnu odlišnosť našich národov žijúcich v našom peknom meste Nové Zámky,“ povedal na zastupiteľstve František Daniel.

V rozprave sa k téme vyjadril jediný z poslancov – Ivan Katona. „Pokiaľ tieto pamätníky nevadili našim predkom, nevidím dôvod, prečo by sme mali my, ako súčasná generácia, vyjadriť nesúhlas. Myslím si, že pokiaľ by sme nepoznali svoju minulosť, nepochopíme ani svoju budúcnosť,“ nechal sa počuť Ivan Katona a dodal, že tieto veci jednoducho patria do histórie Nových Zámkov.

Návrh nakoniec neprešiel, z 21 prítomných poslancov zaň hlasovali len piati – Ivan Katona, Gabriel Katona, Norbert Kádek, Štefan Prešinský a Michal Tóth. Proti sa postavila sedmička poslancov – Malperová, Rošková, Schwarz, Demo, Koleják, Bóna, Lénárt. Ďalších sedem poslancov (Bohátová, D. Nagy, P. Nagy, Kisely, Török, Valent a Legény) sa zdržalo hlasovania, pričom dvaja (Štefánik, L. Forró) nehlasovali.

Mohli sme byť vzorom

Mestské zastupiteľstvo hlasovaním tento projekt zamietlo. „Je prekvapujúce, že maďarskí poslanci sa zdržali hlasovania, ba dokonca dvaja boli proti realizácii. Tým odmietli realizáciu Stĺpa hrdinov s turulom. Bude sa teda realizovať iba busta Jiŕiho Jelinka, nie však na verejnom priestranstve,“ prejavil svoje rozčarovanie nad rozhodnutím Mestského zastupiteľstva František Daniel. „Občianske združenie malo záujem zistiť názory občanov a tak na sociálnej sieti o tomto zámere informovalo cez 10-tisíc slovensky komunikujúcich občanov a 10-tisíc členov z maďarsky komunikujúcich občanov na Facebooku. Maďarskí administrátori tieto informácie vymazali a tvrdou cenzúrou nedovolili žiadnu informáciu o tomto zámere,“ opísal ďalšie problémy František Daniel.

Nové Zámky mohli byť vzorom pre iné mestá a obce. „Občianske združenie Za troma mostami bolo presvedčené, že inštalovaním dvoch pamätníkov na Štefánikovej ulici niekoľko metrov od seba by sme dokázali, že vzájomnú toleranciu a rešpektovanie histórie Nových Zámkov občanmi oboch národností berieme vážne. Boli sme presvedčení, že by sme ukázali príklad iným mestám a dedinám na konkrétnom príklade spolužitia,“ dodal na záver predseda OZ.

Stĺp hrdinov a Jelínková busta

Stĺp hrdinov

Novozámocký pamätník hrdinom (Stĺp hrdinov), ktorí padli v národnooslo­bodzovacom boji maďarského národa v rokoch 1848–1849 bol odhalený ešte 28. júna 1914. Dórsky stĺp s bronzovým bájnym vtákom Turulom bol umiestnený v parčíku kaplnky Sv. Anny. Začiatkom roka 1919 ho zvalili, ale v júni 1933 za Prvej československej republiky ho opätovne obnovili. Avšak už bez Turula a spodného nápisu na stĺpe. Pôvodne pamätník stál povedľa kaplnky Sv. Anny. Následne ho v roku 1939 premiestnili smerom k pamätníku padlým legionárom pred Sokolovňou a v roku 1939 bol odhalený nový železný odliatok Turula podľa návrhu Jána Thaina – miestneho pedagóga na Gymnáziu. V roku 1945 bol znova odstránený. Slovenskí vojaci ho v júni 1946 odstránili celý pamätník a uložili ho na mestský majer.

Jelínková busta

Major Jiří Jelínek bol členom rakúsko-uhorskej armády počas prvej svetovej vojny. Bojoval na srbskom fronte a v decembri 1914 padol do zajatia. V októbri 1915 vstúpil do srbskej armády. Od jari 1918 pôsobil v čs. légiách vo Francúzsku a na sklonku vojny bol veliteľom roty 35. streleckého pluku v Taliansku. Po návrate do vlasti slúžil na slovenskom v štábe 7. čs. divízie.

Bezprostredne po začatí maďarskej ofenzívy začiatkom leta 1919 sa major Jiří Jelínek stal veliteľom 39. čs. streleckého pluku. 20. júna 1919 bol pri pokuse o zastavenie postupu maďarskej červenej armády po likvidácii čs. obrneného vlaku smrteľne poranený. Bol vyznamenaný vojnovým krížom. Zomrel v miestnej nemocnici dňa 21. júna 1919. Na jeho pamiatku bola osadená busta na rohu budovy Sokolovne a Pamätná doska na železničnom moste. Obe pamiatky boli v novembri 1938 zlikvidované.

Foto: ilustračné

Hlasovanie o pomníkoch v Nových Zámkoch - Stĺp hrdinov a busta Majora Jiřího Jel
9
Galéria
Zdroj: OZ Za troma mostami
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM