Anton Hrachovský Rôzne

Mladí Novozámčania s výrazným úspechom na robotickej súťaži, FOTO

Viac ako 200 mladých nadšencov robotiky sa zúčastnilo v Liptovskom Mikuláši súťaže RoboCup Junior Slovensko. Žiaci základných a stredných škôl súperia s naprogramovanými robotmi postavenými z robotickej Lego stavebnice v niekoľkých kategóriách. Jednu z nich vyhral tím z Nových Zámkov.

Ilustračný obrázok k článku Mladí Novozámčania s výrazným úspechom na robotickej súťaži, FOTO
Foto: František Hortai

Cieľom súťaže je rozvoj záujmovej činnosti, tvorivosti, vedomostí a zručností detí a mládeže v oblasti konštrukcie a programovania automatizovaných a kybernetických systémov riadenia technologických procesov.

Úlohou súťažiacich bolo skonštruovať a naprogramovať robota, pričom ho nemôžu ovládať žiadnym diaľkovým ovládaním. Súťažilo sa v dvoch základných kategóriách – žiaci do 14 a do 18 rokov. Súťažnými disciplínami boli konštrukcia robota resp. robotickej ruky, futbal robotov, záchranár a tanec robotov.

Nové Zámky zastupoval tím Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej A. Jedlíka v Nových Zámkoch, ktorý tvorila trojica Marco Pintér, Richard Baláž a Richard Kováč vedená učiteľom Františkom Hortaiom. Predstavili sa v dvoch kategóriách – ´záchranár´ a ´robotická ruka´. Práve s robotickou rukou získali prvé miesto.

Kvôli súťaži museli preorganizovať maturity

„Hlavným cieľom je, aby deti vedeli robota skonštruovať alebo naprogramovať manipulátor, aby výrobnú linku vedeli zostaviť a ovládať. Keďže študenti veľmi chceli ísť na túto súťaž, museli sme preorganizovať maturity, aby som ich mohol na ňu zobrať,“ povedal František Hortai.

Ako sa žiaci k tejto záľube dostali?

„Začali sme s tým v podstate ešte na základnej škole, vtedy sa konali súťaže Európskej únie. Boli sme spolu so stredoškolákmi na súťaži Zenit a ešte sme o tom nevedeli veľa. Stredoškoláci nás však zoznámili s mikrokontrolermi a robotikou. Chytilo nás to a odvtedy sa tomu venujeme,“ priblížil začiatky s robotikou člen šikovného tímu Richard Kováč.

„Myslím si, že je to dosť zábavné. Či už je to návrh plošných spojov, osadzovanie súčiastok alebo programovanie, ktoré je mojou časťou práce. Je s tým kopa roboty ale myslím si, že výsledok stojí za to,“ prezradil ďalší člen tímu Richard Baláž.

Prvým krokom medzi mladými robotikmi je väčšinou práca so stavebnicami. „Skoro každý začína stavebnicami, či už Legom, Merkúrom alebo podobnými. Je to jednoduché, poskladáte to a funguje to. Na základnej škole, keď sme sa dostali k robotike, tak boli iba stavebnice,“ dodáva Richard Kováč.

Je to zábava, no má svoje opodstatnenie i v reálnom živote

Že má táto ´zábavka´ aj široké uplatnenie v praxi potvrdili i žiaci z Nových Zámkov. „Je to užitočné, lebo viete si vytvoriť vlastné technické riešenia. Napríklad, keď niečo chcete urobiť, nemusíte hľadať riešenia na internete a prispôsobovať sa im, ale urobíte si to podľa seba. Dá sa vymyslieť všetko, či už hardvérové alebo softvérové riešenie,“ vysvetlil Richard Kováč.

Okrem súťaže RoboCup Junior 2016 v Liptovskom Mikuláši sa predstavil novozámocký tím minulý týždeň aj na Trenčianskom robotickom dni. Na tomto podujatí obsadili mladíci zo Zámkov tretie miesto v kategórii ´Stavebnice robotov´ s hybridným robotom YROBOT.

V budúcnosti by sa chceli mladíci z Nových Zámkov predstaviť i na súťažiach za hranicami Slovenska. „Postupových súťaží na Slovensku je minimum. A aj v tých je niekedy zahraničná konkurencia, ktorá je trochu inak financovaná, takže je to dosť ťažké,“ prezradil na záver Richard Kováč.

RoboCup Junior 2016
6
Galéria
Foto: František Hortai
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM