Anton Hrachovský Samospráva

Mesto zverejnilo záverečný účet: Vlani hospodárilo s prebytkom vyše pol milióna eur

Mesto Nové Zámky ukončilo svoje hospodárenie v roku 2015 s prebytkom viac ako pol milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mesta, ktorý radnica zverejnila v týchto dňoch.

Ilustračný obrázok k článku Mesto zverejnilo záverečný účet: Vlani hospodárilo s prebytkom vyše pol milióna eur
Foto: Viktória Botošová

Ako sa v záverečnom účte uvádza, mesto vlani hospodárilo s príjmami v celkovej výške 26 402 453,2 eura. Kým v bežnom rozpočte sa mestu podarilo dosiahnuť prebytok viac ako 2,2 milióna eur, v kapitálovom rozpočte sa vytvoril schodok vyše 1,5 milióna eur. Po zarátaní výsledku finančných operácií napokon dosiahlo hospodárenie mesta prebytok viac ako 700 000 eur.

Tvorba rezervného fondu

„Upravený o nevyčerpané prostriedky zo štátneho rozpočtu a o ostatné nevyčerpané prostriedky v celkovej sume 141 136,34 eura je teda prebytok v sume 572 697,5 eura. Navrhujeme ho využiť na tvorbu rezervného fondu,“ uvádza sa v záverečnom účte mesta.

O milión viac z daní

Na kladnom hospodárení mesta sa podieľali viaceré príjmy, ktoré boli vyššie ako pôvodné odhady. Oproti návrhu rozpočtu na rok 2015 sa radnici vlani podarilo napríklad získať o necelý milión eur viac z dane z príjmov fyzických osôb. Vyššie príjmy sa mestu darilo vyberať aj z dani z nehnuteľností a z ďalších poplatkov.

Znižovali výdavky

Oproti plánovanému rozpočtu sa väčšie príjmy podarilo magistrátu dosiahnuť aj z podnikania a z vlastníctva majetku. „Na prekročení rozpočtu sa podpísali tiež zvýšené príjmy z odvodov hazardných hier, kde bol dosiahnutý objem 259 158 eur, čím bolo vykázané plnenie na 108 percent. Prekročený rozpočet bol aj u príjmov z dobropisov a vratiek,“ uvádza sa v záverečnom účte. Radnici sa vlani darilo znižovať aj svoje výdavky. Jedným z opatrení bolo prijatie organizačných zmien a zníženie stavu zamestnancov na správe a prenesenom výkone štátnej správy o 19 zamestnancov u mestskej polície o šesť pracovníkov.

Rezervný fond, ktorý mesto z prebytku hospodárenia vytvorilo, môže podľa magistrátu slúžiť na úhradu úveru, financovanie opráv rôznych havarijných stavov, či na investície a rozvojové programy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM