Anton Hrachovský Správy

Maturity na novozámockom gymnáziu: Stres, modlitby ale aj pocit slobody

Písomné maturity odštartovali aj v Nových Zámkoch. Na novozámockom gymnáziu začali s dôležitou skúškou všetci maturanti do jedného.

Ilustračný obrázok k článku Maturity na novozámockom gymnáziu: Stres, modlitby ale aj pocit slobody
Foto: Viktória Botošová

V utorok odštartovala písomná časť maturitných skúšok. Tá preverí pripravenosť aj maturantov novozámockých stredných škôl, kde sa píšu písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry. Jasným signálom toho, že prišiel deň, ktorého sa podaktorí obávali, bolo aj slávnostnejšie oblečenie študentov. Aby sme zistili, aké sú pocity študentov počas skladania písomnej skúšky dospelosti, vybrali sme sa návštevu novozámockého gymnázia. Počas písania testu a slohu zavládlo v škole ticho, ktoré ocenili asi najmä učitelia.

Zmenou oproti minuloročnej maturite je napríklad predĺženie času na riešenie úloh zo slovenského jazyka a literatúry, maďarského jazyka a literatúry a ukrajinského jazyka a literatúry z 90 na 100 minút a z matematiky zo 120 na 150 minút.

Maturantov sme oslovili po skúške zo slohu, keď už mali po náročnom dni chvíľku času oddýchnuť si. Svoje pocity opísali rôzne.

Niektorí sa modlili

Že počiatočná tréma zvykne opadnúť potvrdila študentka Alexandra (18). „Zo začiatku som mala hroznú trému, úplne som sa triasla. Ale potom, keď sa už rozdali testy a videla som otázky, stres zo mňa opadol,“ povedala Alexandra. „V triede sme sa pomodlili, niečo sme zjedli, aj sme zavtipkovali a bolo to úplne v pohode,“ dodala mladá študentka.

Hudba pomáha

„Ja sa proti tréme snažím bojovať hudbou,“ prezradila Lucia (18). „Najväčšie obavy som mala zo slovenčiny, v tej si tak veľmi neverím. Ale angličtina bude už v pohode“, dodala Lucia na záver.

Taký „voľnejší“ deň

Nie všetci však boli z písomných maturít úplne vystresovaní. Medzi takých patrí i Matúš (18). „V decembri som robil skúšku z nemčiny a tam som mal oveľa väčšie obavy. Maturity som bral už viac-menej ako taký voľnejší deň.“ Ako Matúš neskôr priznal, ani on však nie je úplne bez trémy. „Najviac sa asi obávam angličtiny, hlavne slohu. Máme naň iba jednu hodinu a to je podľa mňa dosť málo.“

Viera v logiku

O priebehu maturity sa rozhovoril aj Jakub (18). „Cítim som, že telo bolo v strese, no navonok som to najavo nedával. Čo sa týka prípravy, tak tú som bral tak, že dúfal som, že v testoch budú logické otázky a moja logika nezlyhá. Dúfam, že dosiahnem potrebný počet percent.“

„Hlavne však nechcem sklamať profesorov, aby to negatívne neovplyvnilo moju záverečnú známku,“ podotkol zhovorčivý študent. Jakub porovnal tohtoročné testy s tými spred roka. „Myslím si, že tohtoročné testy boli trochu ťažšie. Mohli to spraviť trochu jednoduchšie, ale nemôžeme si vyberať,“ dodal s úsmevom Jakub.

Zúčastnili sa všetci

„Na Gymnáziu M.R.Štefánika v Nových Zámkoch maturovalo spolu 139 žiakov, pričom všetci študenti posledného ročníka boli k skúške dospelosti pripustení“, uviedla zástupkyňa riaditeľa Anna Balušková.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM