Anton Hrachovský Správy

Kúpalisko v Nesvadoch plánuje ďalší rozvoj: Vo výhľade je aj nový wellness

Obec Nesvady v okrese Komárno spája svoju budúcnosť s rozvojom cestovného ruchu. Z kedysi poľnohospodárskej obce sa stáva vyhľadávané turistické centrum.

Ilustračný obrázok k článku Kúpalisko v Nesvadoch plánuje ďalší rozvoj: Vo výhľade je aj nový wellness
Zdroj: Thermál Nesvady - Naszvad

K transformácii na turistické centrum prispelo vybudovanie termálneho kúpaliska. Obec ho postavila z vlastných zdrojov, náklady na výstavbu dosiahli viac ako štyri milióny eur. Kúpalisko slúži návštevníkom po štvorročnej výstavbe od júla tohto roka. K dispozícii majú päť bazénov s termálnou vodou a plochou takmer 700 štvorcových metrov.

Kúpalisko za vlastné

„Kúpalisko plánujeme postupne dobudovávať. Na jeho ďalší rozvoj by sme chceli buď získať investora, alebo financie z fondov,“ povedal starosta Nesvád Zoltán Molnár.

výstavbe termálneho kúpaliska snívali Nesvadčania takmer polstoročie. „Odkedy tu podnik Nafta Gbely urobil skúšobný vrt a namiesto nafty narazil na termálnu vodu, podobnú svojím zložením termálnej vode v Podhájskej,“ vysvetlil bývalý starosta Nesvád Jozef Haris.

Pôvodný vrt zo 60. rokov minulého storočia, hlboký 2000 metrov, napokon obec nevyužila. Zaplatila nový geotermálny vrt priamo na území kúpaliska. „Pôvodný vrt je pomerne ďaleko od obce a potreboval by rekonštrukciu,“ povedal Molnár. Nový desaťročný vrt vyviera z hĺbky viac ako 1500 metrov a dosahuje teplotu 62 stupňov Celzia.

Kúpalisko má podľa slov starostu rozlohu 48 hektárov a obec sa musela vyrovnať s viac ako 180 pôvodnými vlastníkmi. Záujem o výstavbu kúpaliska mali investori zo Slovenska i zo zahraničia. Žiadny z nich však nedokázal obci garantovať, že výstavbu kúpeľov aj zrealizuje, preto sa obec rozhodla postaviť kúpalisko vlastnými silami.

Plány do budúcna

Na ďalší rozvoj kúpaliska však v najbližších rokoch nebude mať vlastné zdroje. „Zvažujeme viacero alternatív, či už vstup investora, alebo získanie financií z fondov. Chceli by sme rozšíriť ponuku o wellness, saunový svet, určite by návštevnosti prospela výstavba autokempu,“ priblížil ďalšie plány Molnár.

V bezprostrednej blízkosti kúpaliska vytvorila obec 106 pozemkov na výstavbu rekreačných domov, 80 z nich už má vlastníkov. Neďaleko areálu vzniká na ploche piatich hektárov jazero na rekreačno-športové využitie.

„Vyťažených máme už 1,5 hektára, zvyšnú plochu plánujeme vyťažiť do dvoch rokov,“ povedal starosta. Výstavba kúpaliska ponúka podľa jeho slov pracovné možnosti aj pre obyvateľov obce „Vznikli tri penzióny so 104 lôžkami, stravovacie zariadenia. Majitelia starších domov už začali s ich prestavbou a modernizáciou, chceli by poskytovať ubytovanie pre návštevníkov.“ Obec pripravuje výstavbu nového chodníka, ktorý spojí jej centrum s kúpaliskom a tiež chýbajúce osvetlenie.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM