Správy

Kryty civilnej ochrany v okrese Nové Zámky: KOĽKO ich je a KDE sa nachádzajú?

Vyhrotená situácia na Ukrajine zvýšila záujem verejnosti o kryty civilnej ochrany. Zisťovali sme, koľko krytov je v okrese Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Kryty civilnej ochrany v okrese Nové Zámky: KOĽKO ich je a KDE sa nachádzajú?
2
Galéria
Foto: Jozef Černek / Zdroj: Matica slovenská

Väčšina obyvateľov Slovenska má v súvislosti s vojnou na Ukrajine obavy o seba a svojich najbližších. Vyplýva to z on-line prieskumu na vzorke 1 000 respondentov, ktorý sa uskutočnil od 25. februára do 1. marca.

Výsledky prieskumu

Na otázku „Máte v súčasnej situácii, v súvislosti s vojnou na Ukrajine, obavy o seba a svojich najbližších?“ odpovedalo 40,6 percenta respondentov, že má veľké obavy, 40,2 percenta, že má trochu obavy, a iba 19,2 percenta respondentov uviedlo, že nemá obavy. Obavy pociťujú častejšie ženy. Respondenti, ktorí nesúhlasia s naším členstvom v NATO, odpovedajú častejšie, že obavy nemajú.

Až 77,5 percenta odpovedajúcich pociťuje obavy z ekonomickej krízy, z rozpútania svetovej vojny má obavy 72,6 percenta a z rozšírenia vojnového konfliktu na Ukrajine na Slovensko 68,7 percenta opýtaných. O niečo menšie obavy majú respondenti z príchodu utečencov v dôsledku útoku armády Ruskej federácie na Ukrajine (53,9 %).

A čo Nové Zámky?

Zisťovali sme, aká je situácia s ochrannými stavbami v okrese Nové Zámky. „OÚ Nové Zámky eviduje za okres Nové Zámky 8 odolných a plynotesných úkrytov, z ktorých 3 sú odolné a 5 plynotesných s celkovou kapacitou 720 osôb. Tieto úkryty sú v majetku a v správe konkrétnych inštitúcií a sú určené pre ich zamestnancov," povedal pre novezamky.dnes24­.sk Richard Héger z odboru krízového riadenia Okresného úradu Nové Zámky.

Možnosti núdzového ukrytia však má aj verejnosť. „Pre ostatné obyvateľstvo sú určené jednoduché úkryty budované svojpomocne (napr. podpivničené priestory) a ich podrobnú evidenciu vedú jednotlivé obce vo svojich plánoch ukrytia," dodal Richard Héger.

Prečítajte si tiež

V Nových Zámkoch sa nachádzajú štyri plynotesné úkryty s kapacitou od 50 do 150 osôb. Odolné úkryty sú dva, pričom ten väčší má kapacitu 120 osôb a menší poskytne ochranu 50 ľuďom.

V Štúrove evidujú jeden plynotesný (110 osôb) a jeden odolný úkryt (90 osôb).

Kompletný prehľad úkrytov v okrese Nové Zámky nájdete v priloženej galérii!

Ako sme už skôr spomenuli, tieto úkryty sú určené pre zamestnancov firiem konkrétnych inštitúcií. Opýtali sme sa preto aj vedenia mesta, aké sú možnosti ukrytia verejnosti. „Mesto Nové Zámky má spracovaný Plán ochrany obyvateľstva č. 1814/2015, ktorého súčasťou je aj Plán ukrytia obyvateľstva. Na území mesta sa nachádza cca 500 úkrytov s kapacitou 69 560 osôb. V meste sa nenachádzajú žiadne odolné a plynotesné úkryty," prezradila za mesto Nové Zámky Petronela Bernáth.

Bezpečnosť Slovenska

Pravdepodobnosť jadrového útoku na Slovensku je podľa Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (MV SR) veľmi nízka.

„Slovenská republika je bezpečnou krajinou a členstvo v EÚ a NATO jej dáva istotu. Táto situácia je náročná pre všetkých, a to, čo si všetci najmenej želáme, sú v tejto chvíli hoaxy a neoverené informácie z pochybných zdrojov. Robíme všetko, čo je v našich možnostiach, aby sme vybavili obrovský dopyt po informáciách, a to nielen z našej krajiny,“ uviedla pre Dnes24.sk Júlia Andrejčíková z Tlačového odboru MV SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Prehľad odolných úkrytov a plynotesných úkrytov v okrese Nové Zámky
2
Galéria
Zdroj: Okresný úrad Nové Zámky
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM