Viktória Botošová Samospráva

Kauza zlatých padákov: TOTO odkazuje primátor tým, čo zobrali peniaze!

Kauza zlaté padáky je asi známa už každému z nás. Ide o 178 tisíc eur plus odvody. Podľa Kleina boli vyplatené nezákonne.

Ilustračný obrázok k článku Kauza zlatých padákov: TOTO odkazuje primátor tým, čo zobrali peniaze!
Foto: Viktória Botošová

O kauze vyplácania odmien sme vás už informovali v článku – Chýbajúce zariadenie, tisícové odmeny a vybielené kancelárie: Primátor zareagoval trestným oznámením.

Zamestnancom mesta, ktorí ukončili svoj pracovný pomer v posledný pracovný deň pred nástupom nového primátora Otokara Kleina, vyplatilo bývalé vedenie mesta mimoriadne odmeny. Vyplatené odmeny odchádzajúcim pracovníkom mesta a mestských podnikov predstavovali celkovú sumu vyše 178 tisíc eur plus odvody. „Odmeny neboli vyplatené za dlhoročnú svedomitú prácu, ale boli vyplatené za akési práce naviac a za plnenie mimoriadnych úloh za mesiac november. Žiadne však špecifikované neboli,“ konštatuje primátor mesta Nové Zámky Otokar Klein.

„Tieto odmeny, ako vyplynulo zo správy hlavného kontrolóra mesta, výsledkom kontroly na podnet mestského zastupiteľstva, boli vyplatené v rozpore so zákonom o obecnom zriadení a boli pri nich porušené rozpočtové pravidlá, nakoľko presuny v rámci rozpočtu neboli schválené uznesením mestského zastupiteľstva, ale boli svojvoľne podpísané bývalým primátorom, respektíve bývalým prednostom mestského úradu,“ uvádza primátor Klein. V tejto súvislosti bolo hlavnému kontrolórovi zastupiteľstvom odporučené, aby vo veci konal v zmysle zákona. „Tu treba dodať, že všetci títo pracovníci dostali riadne ročné odmeny už v mesiaci november,“ hovorí Otokar Klein.

Našli sa aj takí, ktorí odmeny vrátili

Niektorí z vyplatených zamestnancov odmeny vrátili. „V prvom kole tí vedúci zamestnanci, ktorí neodišli z úradu, jedná sa o dvoch zamestnancov, nás hneď oslovili, konzultovali s nami a ponúkli vrátenie, ktoré aj prebieha aj prebehlo. Nastavili sme si lehotu, do kedy tieto finančné prostriedky vrátia,“ povedal Klein.

Hlavný kontrolór pripravuje v súčinnosti s právnym odborom výzvu pre bývalých zamestnancov, na základe ktorej primátor dúfa, že pochopia vážnosť situácie a budú v tomto zmysle aj konať. „V prvom kole využijeme všetky dostupné možnosti a spôsoby a ostatné necháme na inštitúcie, ktoré sa s touto problematikou zaoberajú,“ informuje. Primátor už niektorých zamestnancov aj oslovil, ich reakcie sa však rôznia. „Niektorí sú prekvapení, niektorí tvrdia, že je všetko v súlade zo zákonom a niektorí sú si vedomí, že to bude mať aj určité následky,“ dodal.

Jedna z mnohých tém

Aj kauza vyplácania nezákonných odmien bola jednu z mnohých pálčivých tém načrtol primátor na dnešnej tlačovej konferencii pre média. Podľa jeho slov išlo o prvú oficiálnu tlačovú konferenciu, ktorá však nemá byť jedinou. „Chcel by som vás ubezpečiť, že táto tlačová beseda, je síce prvá, ale nebude posledná a ja verím, že práve takýmto spôsobom môžeme pripraviť spôsob takej komunikácie, aká možno v minulosti nebola zvykom, ale chcem aby ste vedeli, že práve aj toto je pre nás spôsobom komunikácie voči verejnosti, otvoreniu nášho mesta občanovi, cesta k transparentnosti a preto nielen takéto stretnutia s vami, budú pravidelné, ale budeme zavádzať pravidelné stretnutia aj s občanmi nášho mesta, kvôli ktorým sme vlastne tu,“ konštatoval úvodom dnešnej tlačovej konferencie na tému aktuálna situácia v meste Nové Zámky po búrlivom povolebnom prevzatí úradu, primátor mesta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM