Tlačové správy

Juraj Bača vyvenčil s dobrovoľníkmi za jedno dopoludnie všetkých psov z útulku Tuláčik

Minulý piatok, 4. októbra 2024 sme si pripomenuli Svetový deň zvierat, ktorý vyzýva k zlepšeniu životných podmienok všetkých zvierat, aj psíkov z útulkov. Pravidelným návštevníkom a pomocníkom útulkov je aj herec Juraj Bača.

Ilustračný obrázok k článku Juraj Bača vyvenčil s dobrovoľníkmi za jedno dopoludnie všetkých psov z útulku Tuláčik
5
Galéria
Zdroj: Pedigree

Spolu so spolupracovníkmi spoločnosti MARS nedávno navštívil aj útulok Tuláčik v Brezne a spolu sa im podarilo za jedno dopoludnie vyvenčiť všetkých psíkov, čo sa stalo prvýkrát v histórii útulku.

Útulky sú plné psíkov, ktoré čakajú na svoj druhý domov. Ak si však psíka domov zobrať nemôžete, ale chcete pomôcť, najväčšou pomocou je pre mnohé práve venčenie. Rovnako v septembri spravili aj Juraj Bača a spolupracovníci spoločnosti MARS. „V našom útulku chceme, aby sa každý pes počas dňa dostal z útulku na prechádzku, a keďže ich máme okolo 200, sme za takúto pomoc najvďačnejší,“ hovorí Janka Kokavcová, zakladateľka útulku Tuláčik v Brezne.

Lepší svet pre zvieratá

„Naši spolupracovníci sa aktívne podieľajú na podpore útulkov a pri príležitosti Svetového dňa zvierat v nich tento rok organizujeme po celej strednej Európe akcie za účasti viac ako 80 spolupracovníkov firmy Mars,” hovorí Roland Marton, senior portfólio manažér značky Pedigree, Mars pre Central Europe. Na Slovensku pomohli práve útulku Tuláčik v Brezne. Okrem pomoci s venčením priniesli dobrovoľníci z Marsu aj takmer 1,5 tony krmiva Pedigree a darovací poukaz na 5000 €.

Pes, najlepší priateľ človeka

Rozhodnutie zadovážiť si psa môže byť jedným z najlepších rozhodnutí vášho života, ale neunáhlite sa. Správne vybraté plemeno a vyhovujúca povaha psa vám môžu ušetriť veľa komplikácií. Naučte sa vyhýbať najčastejším chybám nových majiteľov a zistite, či je pre vás lepšie adoptovať si psíka z útulku alebo vybrať z chovnej stanice.

„Pri výbere psa je kľúčové brať do úvahy váš životný štýl a potreby,” radí psia trénerka Jana Bučilová, ktorá sa orientuje na lovecký výcvik. „Ak ste aktívni a radi trávite čas vonku, môžu byť pre vás ideálne energické plemená, napríklad retriever alebo border kólia. Naopak, ak uprednostňujete pokojnejší životný štýl a odpočinok doma, zvážte menšie plemená s nižšou aktivitou, ako je buldog alebo mopslík,“ vysvetľuje Jana Bučilová.

Svetový deň zvierat: Juraj Bača pomohol s dobrovoľníkmi z Mars útulku Tuláčik / Zdroj: Pedigree

Šteňa alebo dospelák?

Pred príchodom nového člena do domácnosti je kľúčové zvážiť jeho potreby a to, ako sa budú zhodovať s vašimi potrebami. Každé plemeno má svoje špecifické vlastnosti a nároky. Pre starších ľudí sa obvykle odporúča kúpa už dospelého psa, z chovateľskej stanice alebo útulku. Dospelé psy sú predvídateľnejšie čo do veľkosti, temperamentu a energie. Všeobecne potrebujú menej výcviku a sú menej náročné ako šteniatka, takže sa lepšie hodia pre seniorov, ktorí hľadajú spoločnosť bez ďalšej práce spojenej s výchovou mladého psa.

Ak uvažujete o šteňati, nezabudnite si zistiť priemernú dĺžku života daného plemena – pomôže vám to lepšie odhadnúť, aký veľký záväzok na seba beriete. Rozhodnutie o novom psom parťákovi by malo zahŕňať aj odpoveď na otázku, či zvládnete starostlivosť o väčšie alebo menšie plemeno, a či máte okolo seba ľudí, ktorí vám v prípade potreby pomôžu so starostlivosťou o psa, keď nebudete doma. Kľúčovým faktorom je aj váš životný štýl. Ak žijete v meste bez jednoduchého prístupu do prírody, plemená s vysokými nárokmi na pohyb nemusia byť tou najlepšou voľbou.

Na veľkosti nezáleží

V súvislosti s výberom a chovom psov stále pretrvávajú niektoré zastaralé názory. Napríklad, že do bytu patrí skôr malý pes. Veľkosť psa ale nie je tým rozhodujúcim faktorom, či bude v byte spokojný. Ďalším z rozšírenejších mýtov je, že malý pes automaticky znamená menej náročnú starostlivosť.

„Veľký pes môže byť v byte šťastný – stačí, aby sa mu majiteľ venoval a poskytol mu dostatok pohybu a pozornosti. Naopak, pes s veľkou záhradou, ale bez dostatočného kontaktu a starostlivosti, sa môže cítiť opustene. Nezáleží na veľkosti psa, ale na tom, koľko lásky a starostlivosti mu venujete, " vysvetľuje Jana Bučilová.

Svetový deň zvierat: Juraj Bača pomohol s dobrovoľníkmi z Mars útulku Tuláčik / Zdroj: Pedigree

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Pedigree
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM