Anton Hrachovský Samospráva

Iniciatíva mladých pre krajšie Nové Zámky: Vyčistenie parku je iba začiatok

Dlhodobo zanedbaný park v centre mesta dostáva novú tvár. Prinášame rozhovor s jedným z tých, ktorí za touto ušľachtilou myšlienkou a projektom NZ INAK stoja.

Ilustračný obrázok k článku Iniciatíva mladých pre krajšie Nové Zámky: Vyčistenie parku je iba začiatok
Zdroj: NZ INAK

Pred pár dňami, cez víkend 15. júla, vyčistila partia nadšencov a ľudí, ktorým záleží na ´estetickej kondícii´ mesta, zanedbaný park v centre mesta, oproti gymnáziu. Pri čistení parku zaplnili dva kontajnery i keď odpadu bolo dosť aj na tretí. O túto iniciatívu sa postarali členovia novovzniknutého združenia pod názvom ´NZ INAK´. Kto za týmto ušľachtilým nápadom stojí? A prečo?

Cieľom je spájať ľudí pre krajšie mesto

„´NZ INAK´ som založil z dôvodu, že mi prišlo ľúto, že napriek tomu, že väčšina ľudí v Nových Zámkoch nie je spokojná so situáciou v meste, v skutočnosti nespravia nič, čo by túto situáciu zmenilo, iba nadávajú a kritizujú. Vedel som, že v meste je aj zopár ľudí, ktorí sa individuálne alebo vo veľmi malých skupinách snažia zmeniť mesto k lepšiemu a robia preto rôzne aktivity alebo napríklad čistenia. Bohužiaľ, o týchto ľuďoch vie málo občanov mesta a často sa ani títo aktívni ľudia vzájomne nepoznajú. Pritom, keby sa spojili a vytvorili nejaké formálne zoskupenie, mohli by byť oveľa silnejší (ako každý sám),“ opísal prvé kroky vzniku združenia autor myšlienky Štefan Pivoda. Tak mi napadlo, týchto a podobne zmýšlajúcich ľudí spojiť. Vznikol tak nápad založiť FB stránku NZ INAK, kde by sa nekritizovalo, ale vymýšlali by sa kreatívne, dobré návrhy a spájali by sa ľudia, ktorí by boli ochotní ich aj realizovať."

Cieľom NZ INAK je spájať ľudí, ktorí sú ochotní spraviť niečo pre lepšie spolužitie v Nových Zámkoch. „Verím, že časom, keď sa podarí myšlienku rozšíriť, pridajú sa aj takí ľudia, ktorí by aj teraz radi pomohli, no majú pocit, že pomáhať a snažiť sa niečo zmeniť v meste sa neoplatí, pretože sú na to sami a nič by s tým nezmenili,“ nechal sa ďalej počuť Štefan Pivoda.

V parku je vítaný každý – od mamičiek s deťmi, študentov, mládež až po dospelých. Park bude k dispozícii, aby ľudia mohli uskutočniť svoje nápady.

„Čím viac ľudí sa k tejto myšlienke pridá, tým väčšia motivácia to môže byť aj pre iných, ktorí nad niečím takýmto dovtedy ani nerozmýšľali. Možno by sa časom pridali aj oni, keby videli svojho kamaráta, suseda alebo známeho, že to robí tiež. Je to taký začarovaný kruh, z ktorého sa treba dostať von,“ apeluje na Novozámčanov autor myšlienky.

Public Park Nové Zámky

Spolu s ´NZ INAK´ funguje v úzkej spolupráci i občianske združenie Public Park Nové Zámky, ktoré plánujú jeho členovia využívat aj na iné účely. Kto je autorom tohto nápadu? „Nápad vznikol v kombinácii s už popísanými myšlienkami ohľadne chýbajúcej spolupráce a pasivite ľudí v meste. Zároveň by mal byť v Zámkoch doteraz chýbajúcim miestom, kde by sa organizovali rôzne kultúrne a voľnočasové aktivity, ako je to bežné v iných slovenských mestách,“ povedal Štefan Pivoda. „Prispela k tomu však aj náhoda, pretože práve cez NZ INAK som sa spojil s Martinom, ktorý dobrovoľne chodí čistiť ulice a dohodli sme sa, že vyčistíme tento park spolu. Keď som do tohoto chátrajúceho parku vstúpil prvýkrát (28.júna), hneď mi napadla myšlienka, skúsiť otvoriť komunitné centrum v Zámkoch práve tu,“ dodal jeden zo zakladateľov združenia. Oslovil kamarátov s tým, čo si o tom myslia a či by to skúsili spoločne. Po pozitívnej a veľmi nadšenej reakcii oslovili s týmto návrhom hneď na druhý deň Mestský úrad.

Pokračovanie článku nájdete pod videom.

Zdroj: Facebook

Dohoda s mestom a ďalšie aktivity

Nadšenci uzavreli s MsU dohodu. „Združenie sa po dohode s mestským úradom rozhodlo otvoriť v parku komunitné centrum,“ vysvetlil Štefan Pivoda. „Napriek tomu, že každá aktivita a program vyžaduje čas na prípravu, spravíme maximum preto, aby neostalo iba pri vyčistení parku. Inak by sa totiž nič nezmenilo a park by začal pomaly chátrať znova. To nie je naším cieľom. Keď všetko pôjde dobre, tak hneď budúci týždeň by tam mala byť prvá jóga a cez víkend aj prvý koncert. V blízkej budúcnosti aj workshop o zdravej výžive, čitáreň a ďalšie aktivity,“ dodal na záver Pivoda.

Zdroj: Facebook
Brigáda NZ INAK v parku pri gymnáziu
4
Galéria
Zdroj: NZ INAK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM