Palic Palic Rôzne

Hasiči skúšali príjazdy k panelákom

Novozámockí hasiči dnes nacvičovali príjazd na nástupné plochy pre hasičské vozidlá pri panelákoch na Nábrežnej ulici. Od prejazdnosti týchto ciest často závisia ľudské životy a majetok.

Príjazd od Bitúnkovej pomedzi zaparkovné autá je komplikovaný a sledovať, ako to vodiči troch hasičských áut bravúrne zvládli bol ozajstný zážitok. Ako informoval jeden z hasičov, bude potrebné preveriť všetky rizikové príjazdy v meste.

Čo sú to: PRÍSTUPOVÉ KOMUNIKÁCIE

Prístupové komunikácie umožňujú príjazdy hasičských vozidiel ako aj vozidiel zdravotnej, záchrannej služby k objektu. Prístupové komunikácie sa navrhujú pre objekty situované v ťažko prístupnom horskom prostredí. Tieto komunikácie sa navrhujú na trvale volnú šírku najmenej 3,0 m, s rozšírením v miestach umiestnenia požiarnych hydrantov a na zaťaženie 80 kN jednou nápravou vozidla.

NÁSTUPNÉ PLOCHY

Prístupová komunikácia vedie spravidla k nástupovej ploche, z ktorej sa uskutočňuje protipožiarny zásah pomocou mobilnej požiarnej techniky, zvonka objektu. Nástupová plocha musí mať šírku aspoň 3,5 m, pre mobilnú techniku až 6,5 m, musí byť vyspádovaná, odvodnená a spevnená na zaťaženie 80 kN jednou nápravou vozidla. V priestore nástupnej plochy by sa nemali vyskytovať prekážky, ktoré by mohli brániť efektívnej prevádzke rebríka hasičského vozidla alebo hasičskej vysokozdvižnej plošiny. Trvale vyznačená nástupná plocha sa môže používať na iné účely ( chodník, zásobovacia komunikácia apod.), ktoré nebránia prejazdu hasičských vozidiel, nie však na parkovanie a skladovanie materiálu. Za určitých podmienok sa nástupná plocha nemusí zriaďovať, napríklad pre objekty s výškou do 12 m a pre objekty na 22,5 m, kde nemožno viesť protipožiarny zásah z vonka, alebo pre ťažko prístupné objekty

Hasici
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM