Anton Hrachovský Iné športy Šport

Futsalová extraliga v Nových Zámkoch končí: Stalo sa tak po dlhých 10 rokoch

Presne po dekáde ostanú novozámockí fanúšikovia futsalu bez najvyššej slovenskej súťaže. Klub MFK Ivekol Nové Zámky sa rozhodol medzi najlepšími nepokračovať. Prečo sa tak stalo sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Ilustračný obrázok k článku Futsalová extraliga v Nových Zámkoch končí: Stalo sa tak po dlhých 10 rokoch
2
Galéria
Foto: Kristián Molnár

Slovenská najvyššia súťaž vo futsale – VARTA futsal liga začne súťažnú sezónu 7. septembra. Avšak minimálne s jednou, pre novozámockého fanúšika, podstatnou zmenou. MFK Ivekol Nové Zámky totiž po dlhých 10 rokoch medzi slovenskou elitou končí. Nie je to však kvôli konečnému umiestneniu zo sezóny 2017/2018. To mu právo štartu medzi najlepšími zaručovalo.

Problémov je viac

Uplynulú sezónu zakončili Novozámčania po základnej časti na 6. mieste, čo ich posunulo do následného play off. V tom už nestačili na Wild Boys Bratislava.

Napriek tomu klub z Nových Zámkov v ročníku 2018/2019 vo Varta lige štartovať nebude. Vedenie neuhradilo členský poplatok, čo bolo výsledkom ťažkého rozhodnutia nepokračovať medzi elitou.

„Každý stroj potrebuje občas reštart, každú mašinu musíte občas zastaviť a premazať, aby potom fungovala ešte dlho ďalej. Náš klub má štrnásť rokov a toto leto sa dostal práve do tejto fázy svojho života,“ vysvetlil vedúci družstva Kristián Molnár. Náhradníkmi na uvoľnené miesto by mohli byť futsalisti Bánoviec nad Bebravou.

Dôvodov je podľa vedenia klubu viac, no tým najviac pálčivým je téma mládeže a možno i únava materiálu. Slovenský futsal od novej sezóny zavádza pre kluby hrajúce najvyššiu súťaž povinnosť mať aspoň jedno mládežnícke družstvo U20 alebo U17. „Toto znamená pre náš klub ďalšie výdavky a ľudovo povedané i ďalšie „starosti“, ktoré nateraz riešiť nedokážeme. Na druhej strane, je tu aj únava materiálu. Tomuto krásnemu športu sa venujeme vyše desaťročie. Po takejto dobe je niekedy ťažké sa znovu naplno motivovať. Spomínaný reštart tomu možno pomôže,“ vysvetlil problémy, kvôli ktorým sa klub neprihlásil do najvyššej súťaže, Kristián Molnár.

Zámky po 10 rokoch bez extraligy

Najvyššia súťaž sa v Nových Zámkoch nebude hrať po dlhých 10 rokoch. „Môžeme si hrdo povedať, že sme klub s históriou, ktorý za posledných desať rokov patril medzi stabilných účastníkov najvyššej súťaže, za toto obdobie najvyššiu súťaž nikdy neopustil. Z aktuálneho zoznamu prvoligistov si toto môžu povedať iba v bratislavskej Pinerole, v Žiline a azda ešte u úradujúceho majstra v Slovane (bývalý Slov-matic), ktorý sa však rovnako ako my, do nového ročníka neprihlásil. Som optimista a verím tomu, že po určitom čase sa najvyššia súťaž v Nových Zámkoch bude opäť hrať,“ povedal Kristián Molnár.

Zatiaľ je otázne, v akej lige bude klub v ročníku 2018/2019 pôsobiť. Existuje možnosť štartovať v druhej najvyššej súťaži. O účasti v Slovenskom pohári vedenie klubu momentálne neuvažuje.

Foto: ilustračné

Extraligový futsal v Nových Zámkoch končí
2
Galéria
Foto: Kristián Molnár
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM