Anton Hrachovský Futbal

FOTO: Spolu a vpred! Futbalová rodina si uctila veľkú osobnosť zámockého futbalu

Krásny víkend si užili priaznivci novozámockého futbalu. Okrem víťazstva nad Nemšovou sa konala i spomienková slávnosť na rodáka, ktorý sa výrazne pričinil o rozvoj futbalu v našom meste. Stalo sa tak v roku, keď futbalový klub v Nových Zámkoch oslavuje 110 rokov od svojho založenia.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Spolu a vpred! Futbalová rodina si uctila veľkú osobnosť zámockého futbalu
Foto: Anton Hrachovský

Spolu a vpred! V duchu tohto hesla si v roku 2017 novozámocký futbal pripomína 110. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti sa v nedeľu 14. mája 2017 uskutočnilo slávnostné odhaľovanie pamätnej tabule venovanej osobnosti, ktorá sa pričinila o rozvoj futbalu v našom meste – Ladislavovi Gancznerovi. Jeho meno nesie aj futbalový stánok v Nových Zámkoch.

Spomienka na futbalovú osobnosť

Za prítomnosti mladých futbalových nádejí a viacerých hostí, medzi ktorými nechýbali dva synovia Ladislava Gancznera – Róbert a Peter, prezident SFZ Ján Kováčik, generálny manažér FKM Nové Zámky Peter Kováč, prezident Únie futbalových trénerov Slovenska Ladislav Borbély či viceprimátor mesta Lukáš Štefánik bola odhalená pamätná tabuľa venovaná novozámockému rodákovi Gancznerovi.

„Som veľmi rád, že tu dnes môžem byť, a že si uvedomujete to, čo si v dnešnej spoločnosti uvedomuje málokto. Aby sme mali dobrú budúcnosť, musíme si vážiť svoju minulosť a históriu. Ďakujem vám v mene celého Slovenského futbalového zväzu i v mene celej futbalovej rodiny, že si takýmto spôsobom uctievate osobnosti, ktoré sa v tomto meste významne pričinili o rozvoj futbalu,“ povedal na slávnosti dojatý prezident SFZ Ján Kováčik.

„Myslím si, že môj otec sa celým svojím životom pričinil o to, aký sa hral futbal v Nových Zámkoch. Celý život sa mu venoval, žil s ním a tieto myšlienky prenášal aj na nás. Chcel by som popriať novozámockému futbalu čo najlepšie úspechy. V súčastnoti vidíme, že vstáva z popola a o mládež máme postarané,“ poďakoval za spomienku na otca jeho syn Róbert.

Výrazná stopa v zámockom futbale

Ladislav Ganczner sa narodil 16. mája 1928 v Nových Zámkoch. Futbal si obľúbil už od malých čias, pričom jeho bratia Arpád a Béla boli vynikajúcimi hráčmi. Ako dorastenec pôsobil najprv vo Viktórii a od roku 1946 hral striedavo za EŠE, Viktóriu i mužstvo dospelých EŠE (ŠK Nové Zámky). V roku 1947 vyhral tím krajské majstrovstvá, postup do národnej ligy však Zámčanom tesne ušiel kvôli prehre 1:3 vo vyraďovačke s Ružomberkom.

Na jar 1948 prestúpil Ganczner do ŠK Žilina, kde sa ako 20-ročný stal súčasťou osláv 40 rokov od založenia žilinského klubu. Pri tejto príležitosti usporiali Žilinčania medzinárodný turnaj s kvalitným obsadením – štartovali na ňom okrem domáceho celku i poľský Krakov, vtedajší juhoslovanský majster Hajduk Split a ŠK Plzeň.

Víťazom turnaja sa stala Žilina a to vďaka streleckému koncertu práve Ladislava Gancznera, ktorý strelil 4 góly, z toho jeden do siete vtedy ešte len nastupujúceho slávneho juhoslovanského brankára Vladimira Bearu.

V roku 1955 sa Ganczner vrátil do Nových Zámkov, kde hral za tunajší Slavoj a trénoval dorastencov. Najväčšie trénerské úspechy dosiahol s dorastencami Lokomotívy v rokoch 1955–1961, ktorí boli trikrát účastníkmi celoštátnej dorasteneckej ligy. Neskôr pôsobil ako tréner B mužtva Telovýchovnej jednoty, nakrátko trénoval aj A – tím. Následne pôsobil 5 rokov ako tréner JCP Štúrovo, ktoré pod jeho vedením postúpilo z 1.B triedy do divízie. Postup z 1.B triedy zažil i s novozámockým tímom Renokov.

„V tomto meste boli v minulosti nadaní a vynikajúci futbalisti, ktorí hrali futbal na vysokej úrovni. Žiaľ, mužstvo nikdy nedosiahlo tú najvyššiu métu. Prečo je to tak, neviem. Možno tusím. Dúfam však, že budúcnosť tmení tento vývoj a prajem úspechy budúcej futbalovej generácii,“ potvrdil písomne ešte počas života Ladislav Ganczner. Zomrel 18. júna 1990.

Oslava futbalu sa vydarila

Ešte pred zápasom klub pogratuloval matkám mladých novozámockých futbalistov ku Dňu matiek, gratulácia sa dostala aj kapitánovi tímu Róbertovi Ešekovi, ktorému sa narodil prvý syn a tiež asistentovi trénera Michalovi Totovi k životnému jubileu.

Oslava sa nakoniec vydarila i na ihrisku, A mužstvo zvíťazilo nad Nemšovou 1:0, výber do 19 rokov vyhral v Topoľčanoch 3:2, starší žiaci dominovali doma s Partizánskym 4:0, mladší žiaci porazili toho istého súpera 3:2. Ešte deň predtým rozdrvil B tím prípravkárov Salku na jej pôde 15:1.Neuspel len mladší dorast, ktorý podľahol Topoľčanom a prípravkári, ktorí nestačili na Štúrovo.

Ako to vyzeralo na slávnostnom odhaľovaní plakety Ladislava Gancznera si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii, nástup na ihrisko na fanúšikovskom videu po ňou.

FKM Nové Zámky - výročie 110 rokov klubu
11
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM