Anton Hrachovský Rôzne

Formoval politiku počas vojny: Poslali ho do sovietskeho väzenia

Pohnuté časy z vojnového a medzivojnového obdobia si dnes mnohí ani nevieme predstaviť. O zaujívavej postave toho obdobia porozpráva historik z SAV.

Ilustračný obrázok k článku Formoval politiku počas vojny: Poslali ho do sovietskeho väzenia
Zdroj: TASR

Zaujímavá prednáška

Miestny odbor Matice slovenskej v Nových Zámkoch prichystal pre obyvateľov zaujímavú prednášku s názvom Činnosť Jánosa Esterházyho, jeho súdny proces a otázka jeho rehabilitácie, ktorá sa uskutoční 20. apríla o 15:00 pod vedením Ferdinanda Vrábela z Ústavu politických vied Slovenskej Akadémie Vied (SAV). Prednáška sa odohrá v budove Miestneho odboru Matice slovenskej na Nábrežnej 24.

Kto bol János Esterházy?

János Esterházy sa narodil v roku 1901 vo Veľkom Záluží v okrese Nitra. Bol významným maďarským menšinovým politikom v Československu, neskôr v Slovenskej republike. Bol tiež poslancom československého parlamentu a Snemu Slovenskej republiky. Po vojne bol odvlečený do Sovietskeho zväzu, kde bol vo vykonštruovanom procese odsúdený a väznený. V Československu bol v neprítomnosti odsúdený na trest smrti za svoje aktivity v období pred a počas druhej svetovej vojny. Po svojom návrate bol omilostený a trest mu bol zmenený na doživotie. Zomrel v roku 1957 v českom Mírove.

V maďarskej odbornej literatúre je Esterházy prezentovaný najmä ako kritik totalitných opatrení, humanista a demokrat, ktorý urgoval zmierenie medzi Slovákmi a Maďarmi. Zároveň je označovaný ako politik, ktorý môže byť vzorom pre spoluprácu medzi národmi v strednej Európe.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM