Anton Hrachovský Samospráva

Ďalšie informácie pre Zámčanov: Radnica plánuje vyše 5 kilometrov cyklotrás

Celkovo má v Nových Zámkoch pribudnúť vyše 5 kilometrov cyklistických chodníkov. Verejnosť sa do ich príprav zapojiť nemôže.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie informácie pre Zámčanov: Radnica plánuje vyše 5 kilometrov cyklotrás
4
Galéria
Zdroj: TASR

Ako sme nedávno informovali, novozámocká radnica si dala pred tromi rokmi nechala vypracovať urbanisticko-dopravnú štúdiu pre vybudovanie cyklotrás v meste.

Prvá etapa už na jar, náklady zatiaľ neznáme

Radnica aktuálne pracuje na prvej etape, v pláne má dokopy štyri cyklotrasy v celkovej dĺžke cca 5 400 m. Plánovaná dĺžka prvej trasy vedenej od železničnej stanice cez Ľ. Štúra – Letomostie až po Podzámsku ulicu je podľa radnice zhruba do 800 m.

Celková šírka bude 4,6 m, z toho cyklotrasa s obojsmernou premávkou bude široká 3 m. Na chodník pre chodcov je vyčleneného 1,6 m.

Položka ohľadom budovania cyklotrás sa zatiaľ objavila v rozpočte mesta na rok 2019 len v kolónke chystaných projektových dokumentácií.

„Náklady na realizáciu sa nedajú v tejto fáze prípravy úplne vyčísliť, keďže sa pripravuje projektová dokumentácia, ktorá by mala byť vyhotovená v júni 2019,“ uviedla hovorkyňa mesta na našu otázku, s akou veľkou investíciou mesto počíta.

V Nových Zámkoch sa po uliciach pohybuje množstvo cyklistov. Viacerých z nich, na čele s poslancom Štefanom Pivodom, zaujímalo, či bude do prípravy zapojená aj verejnosť.

So zapojením verejnosti sa neráta

„Hneď po zverejnení prvých informácií o príprave prvej etapy cyklotrás som sa bol informovať na Mestskom úrade, či by bolo možné byť súčasťou príprav. Na radnici má údajne existovať aj pracovná skupina, ktorá sa týmto problémom zaoberá. Bolo mi povedané, že pred jej ďalším stretnutím dostanem echo, aby som sa mohol zúčastniť. Bohužiaľ, zabudli na mňa, no neskôr mi na radnici potvrdili, že najbližšie už so mnou rátajú,“ vyjadril sa poslanec Pivoda.

Verejnosť sa na príprave cyklotrás podľa všetkého podieľať nebude. „Šírkové parametre miestnych komunikácií a možnosti trasovania cyklotrás v meste sú tak priestorovo obmedzené, že do prípravy je zapojený iba úzky okruh odborníkov znalých v problematike realizovania cyklotrás. V prípade záujmu môže verejnosť získať informácie na odbore komunálnych služieb, referáte dopravy,“ uviedla hovorkyňa mesta s tým, že pilotný projekt bude po vyhotovení k nahliadnutiu na Mestskom úrade, odbore komunálnych služieb, referáte dopravy.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť fotky z 1. nočnej cyklojazdy v Nových Zámkoch.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

1. nočnej cyklojazdy v Nových Zámkoch sa zúčastnilo vyše 100 cyklistov
4
Galéria
Foto: Erika Cserepesová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM