Anton Hrachovský Správy

Ďalší infikovaní zamestnanci nemocnice: Koronavírus prenikol do kuchyne

Po štvorici pozitívne testovaných sa ochorenie COVID-19 potvrdilo u ďalších štyroch zamestnancov novozámockej nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší infikovaní zamestnanci nemocnice: Koronavírus prenikol do kuchyne
10
Galéria
Zdroj: TASR

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky má ďalších pracovníkov infikovaných novým koronavírusom.

Vírus aj v kuchyni

Správa o prvých pozitívnych prípadoch v radoch zamestnancov nemocnice prišla ešte v sobotu 18. apríla. Išlo o štvoricu zamestnancov z Kliniky vnútorného lekárstva (KVL) I.

V priebehu aktuálneho týždňa sa k nim pridali ďalší štyria. „Tri z toho sú ženy, všetky vo veku do 50 rokov, pracujúce v kuchyni,“ potvrdil epidemiológ nemocnice Peter Hoppan, ktorý je zároveň členom krízového štábu nemocnice.

Najnovším prípadom je ďalší zamestnanec Kliniky vnútorného lekárstva I. Pozitívny nález bol u neho potvrdený v noci z utorka na stredu 22. apríla.

Prítomnosť ochorenia COVID-19 tak bolo potvrdená u celkovo ôsmich zamestnancov nemocnice.

Otestovaní boli už všetci zamestnanci internej kliniky. „Toho času sú všetky výsledky už negatívne,“ dodal nemocničný epidemiológ.

Najbližšie testovanie zamestnancov nemocnice by sa malo konať v piatok 24. apríla.

Bez príznakov

Podľa emidemiológa Petra Hoppana ide v prípade zamestnancov nemocnice pravdepodobne o komunitný prenos ochorenia. Infikovaní sa nachádzajú v domácej karanténe.

„Ani u jedného zo zamestnancov s pozitívnym testom neboli klinické prejavy ochorenia COVID-19. Nikto z nich ani nie je chorý. Sme s nimi v kontakte, komunikujeme s nimi. Pokiaľ by sa u nich prejavili príznaky, okamžite nás budú kontaktovať,“ ozrejmil Peter Hoppan.

„Reálne sa dá prítomnosť ochorenia zistiť len testovaním. Pozitívni zamestnanci sú vždy umiestnení do domácej karantény a emidemiologicky ich vyšetrujeme. Sledujeme služby, s kým boli v kontakte a zisťujeme všetky potrebné informácie,“ dodal epidemiológ.

U pacientov vírus nezistili

Pacienti pozitívni na ochorenie sa v nemocnici nenachádzajú. V monobloku nemocnice nemáme ani jedného infikovaného pacienta. Na základe jednotlivých klinických príznakov ochorenia vieme robiť screening pacientov na oddeleniach. Pacienti s cestovateľskou anamnézou alebo respiračnými ochorenami sa do monobloku nedostanú. Tí ostávajú v našich záchytných zónach, kde k nim prichádzajú špecialisti," vysvetlil Peter Hoppan.

Vo fotogalérii: V Nových Zámkoch zriadili odberné miesto na diagnostiku COVID-19.

Odberné miesto na diagnostiku COVID-19 v Nových Zámkoch
10
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM