Správy

Chystáte sa na novú pumptrackovú dráhu? Na TIETO pravidlá by ste nemali zabudnúť!

Pumptracková dráha na Čerešňovej spĺňa európske kritériá. Ako prezradila radnica, môžu na nej jazdiť najlepší pretekári aj začiatočníci. Netreba však zabúdať na ohľaduplnosť a bezpečnosť.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na novú pumptrackovú dráhu? Na TIETO pravidlá by ste nemali zabudnúť!
Zdroj: Mesto Nové Zámky

„Pumptrack je umelo vytvorený okruh na jazdu na bicykli, kolobežke, skateboarde či inline korčuliach. Okruh tvorí mnoho klopených zákrut, vĺn a kopčekov. Bývajú z asfaltového povrchu, ale aj také, kde je povrchom utlačená zem (tam, samozrejme ,môžu len bicykle). Majú svoje pravidlá fungovania, ktoré si vždy prečítajte a dodržiavajte, aby ste predošli zbytočným nehodám. Deti si ich zamilujú, keďže sú technické, zdokonaľujú ich zručnosť na bicykli a pritom sa veľa nenašliapu,“ informuje mesto Nové Zámky.

Treba si uvedomiť, že dráha nie je detské ihrisko. Je športoviskom, na ktorom platia prísne pravidlá.

Ako dodala radnica, niektorí jazdci dosahujú rýchlosť až 25 kilometrov za hodinu a skáču skoky dlhé až sedem metrov.

Prečítajte si tiež

„Na každej pumptrackovej dráhe sú v zákrutách nastriekané šípky určujúce smer jazdy. Jazdec nemôže v žiadnom prípade meniť smer jazdy do opačnej strany, pretože by mohlo dôjsť k zrážke s vážnymi následkami. Náš pumptrack je postavený z asfaltu, preto má celkovo väčšie využitie ako hlinený. Spadnúť na hlinu a spadnúť na asfalt je rozdiel,“ prezradilo vedenie mesta.

TOTO dodržiavajte!

A na čo všetko si dať pozor? Magistrát upozorňuje: „Pumptracková dráha je ako idúci vlak. Keď stojím hore na zákrute a vchádzam do dráhy, musím sa vždy pozrieť cez rameno, či sa spoza mňa nepribližuje iný jazdec. Ak mu vbehnem dráhy, ohrozím jeho aj seba. V tej rýchlosti nemá šancu reagovať ani zabrzdiť a vpáli do mňa. Viete si predstaviť, čo sa stane, ak sa 80-kilogramový jazdec zrazí s dieťaťom.“

Vstup na dráhu by mal byť iba v ochrannej prilbe. Vhodné sú aj rôzne chrániče kolien, lakťov, rukavice a v prípade mladších jazdcov aj hrudný chránič.

„Jazdec by mal svoj okruh dojazdiť a zastať až na mieste na tom určenom. Ak jazdec ostane stáť na „pumpe“, ostatní za ním ho „zrámujú“ (to sme zasa pri tom vlaku). Ak sa vyskytne nejaký problém, treba čo najskôr zájsť na úplný okraj dráhy. Ak chcem pokračovať, najprv sa pozriem, či za mnou niekto nejde a až potom sa pohnem ďalej,“ dodáva mesto s tým, že všetky pravidlá sú uvedené na prevádzkovom poriadku, ktorý je umiestnený pri oboch vjazdoch na pumptrackovú dráhu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM