Rôzne

Chcete sa ochladiť klimatizáciou? Primárka z Nových Zámkov radí, na čo si dať POZOR

Horúce letné dni dorazili aj do Nových Zámkov. Čoraz viac ľudí siaha po osviežení v podobe klimatizácie.

Ilustračný obrázok k článku Chcete sa ochladiť klimatizáciou? Primárka z Nových Zámkov radí, na čo si dať POZOR
Zdroj: Unsplash.com / CC0 1.0

Okres Nové Zámky varujú pred extrémne vysokými teplotami a vy premýšľate, ako sa poriadne schladiť? Riešením môže byť aj klimatizácia. Jej používanie však nesie niekoľko rizík.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky zverejnila časť rozhovoru, ktorý sa zameriava práve na používanie obľúbenej klimatizácie.

Pozor na správne používanie

Ako upozorňuje nemocnica, jej neuvážené používanie môže viesť aj k zdravotným komplikáciám.

„Klimatizáciu nenechajme fúkať na seba, v aute ju napríklad nasmerujme na čelné sklo, a ak sa necítime dobre, treba klimatizáciu úplne vypnúť alebo aspoň zmierniť,“ cituje nemocnica slová primárky oddelenia klinickej mikrobiológie Melindy Tóthovej.

Prečítajte si tiež

Premnožené baktérie

Podľa mikrobiologičky ďalší problém nastáva v tom, že v neudržiavanej klimatizácii s nemenenými čistiacimi filtrami sa dokážu premnožiť baktérie. Tie sa potom pri jej zapnutí uvoľňujú do ovzdušia.

Spôsobiť môžu nádchu či bolesť hrdla. Podľa nemocnice pritom ide o nebezpečné baktérie, ktoré môžu vyvolať aj rôzne iné ochorenia až ťažké pneumónie.

„Niektorým baktériám stačí len čistá voda či vlhké prostredie. Na to, aby sa dokázali premnožiť, nepotrebujú žiadne extra živiny, čiže nevyčistený filter im úplne vyhovuje. Vrátane toho vzduch z klimatizačnej jednotky so sebou nesie aj prach obsahujúci alergény. Ľuďom alergickým na peľové alebo plesňové častice môže preto spôsobovať alergické reakcie,“ dodala primárka Melinda Tóthová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM