Anton Hrachovský Samospráva

Centrum Zámkov je posiate reklamnými pútačmi: Padol návrh na ich reguláciu

Predovšetkým centrum Nových Zámkov je zaplnené reklamným smogom. Radnica začala pútače evidovať.

Ilustračný obrázok k článku Centrum Zámkov je posiate reklamnými pútačmi: Padol návrh na ich reguláciu
Foto: Anton Hrachovský

Nové Zámky sú, podobne ako ďalšie mestá na Slovensku, z veľkej časti zaplavené vizuálnym smogom. Reklamnými plochami je posiate predovšetkým centrum mesta, mimo iných foriem využívajú obchodné prevádzky reklamné plochy typu „A“. Problém s vizuálnym smogom pripomenul na mestskom zastupiteľstve poslanec Štefan Pivoda.

Na jeho popud spravila radnica v spolupráci s mestskou políciou obhliadku pútačov. Na pozemkoch mesta je umiestnených viacero takýchto reklamných plôch.

Evidencia reklamy

„Vidím tu snahu, no pre mňa osobne to nie je riešenie. Ako občan by som skôr preferoval voľné verejné priestranstvo a nie také, že ľudia sa musia na chodníkoch reklamným plochám uhýbať. Bol by som nerád, keby mesto vydalo povolenie pre všetky takéto plochy. Myslím si, že to nie je cesta. Skôr by som ho nedal nikomu, ako všetkým,“ vysvetlil poslanec Pivoda.

Podľa vedúcej Odboru komunálnych služieb Moniky Kutenicsovej musí podľa nariadenia ostať na chodníku minimálne 1,5 metra voľnej plochy. Ide o jednu z podmienok pre udelenie povolenia na umiestnenie reklamnej plochy na chodník.

Príslušníci mestskej polície zaevidovali spolu 77 kusov tzv. „áčkových“ tabúľ. "Mesto na základe tohto zistenia vypracovalo tabuľku s údajmi zahŕňajúcimi viacero informácií. Medzi nimi napríklad či majiteľ reklamnej plochy požiadal mesto o povolenie na zvláštne užívanie verejného priestranstva, či má vydané povolenie a s akými podmienkami, resp. či nebolo požiadané o vydanie povolenia na zvláštne užívanie verejného priestranstva, uviedla hovorkyňa mesta Petronela Bernáth.

„Regulácia bude spočívať v tom, že na základe vypra­covanej tabuľky vykoná mestská polícia ďalšiu kontrou a vyselektuje, kto nebude disponovať povolením, toho budú žiadať o odstránenie tabule. Kto má povolenie od mesta, bude môcť zaberať verejné priestranstvo na základe stanovených podmienok,“ pokračuje hovorkyňa mesta.

Mesto vydáva rozhodnutie o zvláštnom užívaní verejného priestranstva na základe žiadosti. Rozhodnutie platí jeden rok. Žiadosť sa nachádza na webstránke mesta. Žiadateľ musí uhradiť správny poplatok za zvláštne užívanie miestnej komunikácie.

Pre úplný zákaz „áčkových“ tabúl je podľa viceprimátora Lukáša Štefánika potrebné zmeniť všeobecne záväzný právny predpis, ktorý ich užívanie upravuje.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM