Rastislav Búgel Kultúra Rôzne Správy

Cena Dobrovoľník roka aj pre sestru Veroniku Teréziu Ráckovú, ktorá zahynula v Sudáne

Misionárka Veronika Terézia Rácková zahynula vlani v Sudáne na následky strelného poranenia. In memoriam jej odovzdali prestížne ocenenie. Pripomenuli si tak jej ľudskosť.

Ilustračný obrázok k článku Cena Dobrovoľník roka aj pre sestru Veroniku Teréziu Ráckovú, ktorá zahynula v Sudáne
Zdroj: TASR

Nezištná pomoc druhým priniesla dobrovoľníkom opäť verejné uznanie. Tých najlepších za rok 2016 ocenili 10. apríla podvečer v budove Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v Bratislave.

Jednou z nich sa stala in memoriam rehoľná sestra, lekárka a misionárka Veronika Terézia Rácková, ktorá zahynula 20. mája 2016 na následky postrelenia pri svojej práci v rámci misie a pomoci v Južnom Sudáne.

Výnimočné ocenenie za ľudskosť a nezištnú pomoc jej in memoriam odovzdal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. „Keď sa hovorí o dobrovoľníctve, tak bežne hovoríme o tom, že sú v nebezpečných oblastiach, že sú blízko konfliktov a bojov. Žiaľ, minulý rok sme pocítili pravdivosť a krutosť týchto slov, pretože sestra Veronika Terézia Rácková zaplatila najvyššiu cenu, život, len preto, lebo robila dobré veci v nebezpečnej oblasti,“ uviedol Lajčák, podľa ktorého je aj toto odvrátenou stránkou dobrovoľníctva. Pri tejto príležitosti jej minister vzdal hold a úctu.

Podľa sestry Lucie z Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého v Ivanke pri Nitre ocenenie, zobrazujúce srdce na dlani, vyjadruje službu, ktorú zosnulá misionárka dávala ľuďom v Južnom Sudáne. „Naozaj ich milovala. Veľkodušne a radostne slúžila ľuďom v ich biede a utrpení,“ povedala sestra Lucia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM