Anton Hrachovský Samospráva

Čas sa kráti: Ak chcete platiť za psa menej, treba sa poponáhľať

Od 1. januára 2020 sa v Nových Zámkoch zmenila výška dane za psa. Ten, kto má po novom nárok na polovičný poplatok, by sa mal poponáhľať so žiadosťou.

Ilustračný obrázok k článku Čas sa kráti: Ak chcete platiť za psa menej, treba sa poponáhľať
Zdroj: TASR

Od roku 2020 došlo v Nových Zámkoch k zmene poplatku za psa. Už nezáleží na tom, či štvornohí miláčikovia žijú v byte alebo v rodinnom dome.

V prípade dane za psa v Nových Zámkoch sa zmenila cena, resp. došlo k jej zjednoteniu. Kým v minulosti sa za psa žijúceho v byte platilo 40 eur ročne a za psa v rodinnom dome prípadne na chate iba 10 eur, po novom je tento poplatok jednotný.

Od 1. januára 2020 platí v Zámkoch jednotná daň za psa a to vo výške 20 eur za kalendárny rok.

Pre zľavu sa treba poponáhľať

Existujú i vlastníci psa oslobodní od dane, resp. takí, na ktorých sa vzťahuje možnosť požiadať o polovičnú sadzbu (10 eur). Od dane za psa sú úplne oslobodení držitelia preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Nárok na polovičný poplatok majú zase občania, ktorých príjem je nižší než životné minimum resp. žijú v hmotnej núdzi. Ďalšou takouto skupinou sú ľudia starší ako 62 rokov, s ktorými nežije v domácnosti ďalšia osoba a tiež tí, ktorí si od 1. januára 2020 osvojili psa z novozámockého útulku.

Nárok na zníženie dane si treba uplatniť do 31. januára 2020 a to písomnou žiadosťou.

Na svojom webe to pripomenul miestny poslanec Peter Podbehlý, na ktorého návrh bolo uznesenie o úľave pre určité skupiny obyvateľov prijaté.

Žiadosť treba odovzdať osobne do podateľne na radnici alebo poštou na adresu Mesto Nové Zámky, Hlavné námestie 10, 940 02 Nové Zámky.

K žiadosti treba priložiť doklady ako:

  • potvrdenie o dávke v hmotnej núdzi s uvedením jej výšky k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia, výpisom identifikačných údajov o zamestnávateľovi a potvrdením, že k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia nie je dotyčný poberateľom invalidného dôchodku (občania v hmotnej núdzi)
  • údaj z evidencie obyvateľstva k 1. januáru zdaňovacieho obdobia (osoby staršie ako 62 rokov, s ktorými nežije v spoločnej domácnosti ďalšia osoba)
  • zmluvu o osvojení zvieraťa resp. zmluvu o adopcii, prípadne iný hodnoverný doklad (tí, ktorí si adoptovali psa z útulku).

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM