Správy

Bez pitnej vody: Odstraňovanie havárie potrubia spomalil chýbajúci materiál

Pracovníci spoločnosti KOMVaK – Vodárne a kanalizácie mesta Komárna naďalej odstraňujú následky havárie na vodovodnom potrubí.

Ilustračný obrázok k článku Bez pitnej vody: Odstraňovanie havárie potrubia spomalil chýbajúci materiál
Zdroj: TASR/Ladislav Vallach

Havária sa stala v piatok (14. 8.) v popoludňajších hodinách a spôsobila prerušenie dodávky pitnej vody nielen v celom Komárne, ale aj v obciach Iža, Patince, Marcelová, Radvaň, Virt a Moča.

„Na mieste havárie zasahovali pracovníci KOMVaK-u, hliadky štátnej polície, ktorá pomohla uzatvoriť dopravu na Petöfiho ulici, a hasiči z Komárna, ktorých asistenciu sme si vyžiadali. V jednej šachte v hĺbke piatich metrov sme potrebovali ich masky a prístroje, aby nám pomohli uzatvoriť uzáver na potrubí,“ informoval o tom riaditeľ spoločnosti KOMVaK Patrik Ruman.

Bez tlaku v potrubí

Zamestnanci mestských vodární identifikovali haváriu pri vodárenskej veži v Komárne na Petöfiho ulici, kadiaľ vedie hlavné prívodné vodovodné potrubie. Tlak v samotnom potrubí vody poklesol pri havárii na nulu, potrubia sa v celom meste vyprázdnili. Vodári sa následne usilovali dočerpať vodu, pomalým spôsobom natlakovať systém, a to tak, že obce na západ, čiže Nová Stráž, Zlatná, Zemianska Olča, boli okamžite prepojené na vodovod z Gabčíkova.

„Uzatvorili sme vodovod pri Novej Stráži, tak sme mohli natlakovať vodovodné potrubie v Komárne a dostať tak drvivej väčšine obyvateľov do domácností vodu,“ uviedol Ruman.

V sobotu (15. 8.) v skorých ranných hodinách začali pracovníci vodární s výkopovými prácami a odstraňovaním havarijnej situácie. V nedeľu (16. 8.) však práce museli prerušiť pre nedostatok potrebného materiálu.

„Našli sme poškodený sekčný uzáver DN500, ktorý vedie do vodárenskej veže. Tá je majetkom Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, rovnako aj celé príslušenstvo vnútri veže. Ani po sprístupnení vodárenskej veže zamestnancami vodárenskej spoločnosti sa nám tento uzáver nepodarilo sfunkčniť,“ skonštatoval Ruman. Kým však z vodárenskej veže nevytečie 500 kubíkov vody, nedokážu pracovníci KOMVaK-u odstrániť ani identifikovanú haváriu na prívodnom potrubí DN400.

Stovky kubíkov im faktúrovať nebudú

Problémom podľa slov Rumana bolo, že rozmery týchto potrebných sekčných uzáverov nemá na Slovensku žiadny dodávateľ. „Oslovil som kolegov z vodárenských spoločností s prosbou o zapožičanie takýchto armatúr, momentálne sa však nikde na Slovensku nenachádzajú. Cez nášho dodávateľa sme oslovili zahraničného výrobcu, ktorý by nám mal počas pondelka doručiť sekčný uzáver DN500 a dva sekčné uzávery s adaptérmi DN400. Následne po vyprázdnení vodárenskej veže začneme s odstraňovaním havárie na potrubí DN400,“ opísal ďalší priebeh prác riaditeľ KOMVaK-u.

Obyvateľov ubezpečil, že 500 kubíkov vody vypustených z vodárenskej veže im nebudú fakturovať. „Tento týždeň budem rokovať s predstaviteľmi Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti a budem žiadať satisfakciu za 500 kubíkov vody. Ide o prevádzkové náklady, obyvateľom sa nebude táto voda fakturovať,“ potvrdil Ruman.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM