Anton Hrachovský Rôzne

Až 75% mestských novín je skôr propagandou: Ako sú na tom tie novozámocké?

Väčšina slovenských miest a aj mnohé väčšie obce ročne investujú do vydávania radničných periodík dovedna milióny eur. Medzi nimi nechýbajú ani noviny, ktoré vydáva novozámocká radnica. Ako obstáli v celoslovenskom prieskume?

Ilustračný obrázok k článku Až 75% mestských novín je skôr propagandou: Ako sú na tom tie novozámocké?
Foto: Anton Hrachovský

Účelom mestských médií je informovať obyvateľov o samosprávnych témach, aj takých, ktoré nie sú z komerčného hľadiska zrovna najzaujímavejšie. Nie je žiadnou novinkou, že radničné resp. mestské noviny na Slovensku často slúžia na propagáciu samotného vedenia mesta. Mnohí obyvatelia, aktivisti, opoziční politici či novinári z rôznych kútov Slovenska na to roky poukazujú. Doposiaľ na Slovensku neexistoval projekt, ktorý by podrobnejšie mapoval a porovnával úroveň mestských novín.

Prieskum medzi samosprávami

Transparency International Slovensko sa preto inšpirovalo obdobným projektom českého združenia Oživení a na základe ich overenej metodiky sa zameralo na podrobné hodnotenie užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávneho charakteru novín v 100 najväčších mestách na Slovensku. Do porovnania napokon zaradili 83 samospráv, ktoré vydali alebo financovali za posledné dva roky aspoň päť čísel radničných novín. Na zúbok si posvietili i novinám Castrum Novum, ktoré vychádzajú v Nových Zámkoch.

Ako celkovo najprínosnejšie sa ukázali noviny bratislavskej mestskej časti Nové Mesto, ktoré venovali samosprávnym témam takmer 40 percent svojej plochy a v rámci nej vyčlenili deväť percent aj pre polemické názory a takmer sedem percent pre zmienky o zamýšľaných rozhodnutiach. Najmenej užitočné pre verejnú kontrolu spomedzi celej vzorky sa ukázali rimavskosobotské Gemerské zvesti a Humenské noviny, ktoré skončili hlboko podpriemerne takmer vo všetkých ukazovateľoch.

Ako je to s Castrum Novum?

V Nových Zámkoch vychádzajú pravidelne mestské noviny s názvom Castrum Novum. Tie sú distribuované elektronicky a v menšej miere aj klasickým schránkovým spôsobom. Podobne ako v prípade iných periodík z ostatných miest Slovenska, prieskum si posvietil i na novozámocké mestské noviny. „Periodikum Castrum Novum prináša iba oficiálny názor politického vedenia, diskusia úplne chýba. Politike radnice je v periodiku venované málo priestoru, zvyšuje šancu na participáciu občanov na rozhodnutiach samosprávy. V časti článkov o politike radnice nie je uvedený autor. Vedenie radnice je prezentované v rozumnej miere a obsahovom kontexte a miestne vedenie nie je na fotkách zobrazované takmer vôbec,“ uvádza Transparency International.

Projekt Hlásne trúby spolu s Transparency International zhodnotil kvalitu Castrum Novum v mesiacoch máj – august 2016. V rámci celoslovenského porovnania sa umiestnili na 31. mieste s indexom 48,15%, čo predstavuje obrovský priestor na zlepšenie. Celkové výsledky prinášame nižšie. Podrobné výsledky prieskumu jednotlivých čísiel si môžete pozrieť na webe Hlásne trúby.

  • Index BENEFIT periodika dosiahol hodnotu 48.15%. Výsledné číslo tohto indexu zachytáva prínos periodika v oblasti informovania občanov o politike a činnosti miestnej samosprávy.
  • Politická plocha v periodiku tvorí 23.99% obsahu. V prieskume to znamená akýkoľvek kompaktný súhrn informácií, ktorý zdieľa či vytvára názor na politiku radnice. Má podobu článku, rozhovoru, súhrnu dát (napr. tabuľka), fotografie, podtextu k fotografii a podobne. Do politickej plochy sú zahrnuté tiež akékoľvek aktivity predstaviteľov radnice, ktoré sa nekonajú v mene radnice ani v spojení s ňou, ale v očiach verejnosti môžu mať vplyv na vnímanie predstaviteľov radnice, najmä v rovine morálnej, etickej, právnej či manažérskej.
  • V periodiku sa vyskytuje spolu 44 zmienok o vedení radnice. Ide o údaj, ktorý vyjadruje nakoľko je v texte periodika zmieňované vedenie samosprávy (t.j. primátor a ostatní členovia vedenia mesta – viceprimátor a prednosta). Výsledná hodnota je systémom prepočítaná na štandardizovanú veľkosť stránok A4.
  • Reklama v periodiku zaberá 24.61% z celkovej plochy obsahu. Ďalším sledovaným ukazovateľom je meranie plochy, ktorá je vyčlenená na platenú inzerciu. Do takej plochy sa nepočíta inzercia na akcie a služby danej samosprávy alebo samosprávou zriaďovaných a ovládaných organizácií.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM