Viktória Botošová Rôzne

Aj hvezdáreň ide s dobou: Staré planetárium z roku 1983 nahradilo nové digitálne

Fascinujúca digitálna projekcia umožňuje sledovať hviezdy nielen tak, ako je ich vidieť zo zeme, ale aj v priestore a v čase.

Ilustračný obrázok k článku Aj hvezdáreň ide s dobou: Staré planetárium z roku 1983 nahradilo nové digitálne
Zdroj: TASR

Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove je po rekonštrukčných prácach v planetáriu od 2. marca opäť otvorená pre verejnosť. Po rekonštrukcii pribudlo vo hvezdárni nové digitálne planetárium.

„Nahradilo pôvodné, morálne zastaralé planetárium z roku 1983. Na ňom už postupne odchádzali elektroinštalácie, čo spôsobovalo dlhšie odstávky v činnosti,“ skonštatoval riaditeľ hvezdárne Marián Vidovenec. Vyradené planetárium skončí ako exponát v múzeu.

Sledovanie hviezd v priestore a čase

Financie na kúpu nového digitálneho planetária vo výške 60 000 eur získala hvezdáreň z Ministerstva kultúry SR. Zariadenie bolo inštalované v decembri minulého roka, v prvom polroku tohto roka bude v skúšobnej prevádzke.

Nový softvér umožní prelet celou slnečnou sústavou, pozorovanie oblohy z ktorejkoľvek pozície vesmíru. Digitálna projekcia umožňuje sledovať hviezdy nielen tak, ako je ich vidieť zo zeme, ale aj v priestore a v čase.

Modernizácia by mala zvýšiť návštevnosť

Hvezdáreň v Hurbanove navštívi ročne zhruba 6000 ľudí, po modernizácii by sa mal ich počet strojnásobiť, odhaduje riaditeľ.

Jedno z prvých astrofyzikálnych observatórií v Európe vzniklo v roku 1871. Zakladateľa hurbanovskej hvezdárne i geomagnetického a meteorologického observatória Mikuláša Konkoly Thegeho inšpiroval nebývalý záujem o prírodné vedy v polovici 19. storočia, orientovaný na získanie čo najpresnejších výsledkov astronomických pozorovaní.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM