Správy

Veterinár psíkovi nevedel pomôcť, ale UMELÁ inteligencia áno: Zachránila mu život!

Psovi bolo diagnostikované ochorenie prenášané kliešťom. Jeho stav sa stále zhoršoval aj po nasadení liečby. Zúfalý majiteľ požiadal o pomoc umelú inteligenciu.

Ilustračný obrázok k článku Veterinár psíkovi nevedel pomôcť, ale UMELÁ inteligencia áno: Zachránila mu život!
Zdroj: Instagram.com/sassylovesplaying

Po uhryznutí kliešťom trpela border kólia Sassy anémiou spôsobenou babeziózou. Ide o parazitárne ochorenie prenášané kliešťami. Prvotná liečba, ktorú nasadil zverolekár nezaberala a stav sučky sa naďalej zhoršoval. Život jej pomohla zachrániť až umelá inteligencia.

Ako to celé prebiehalo popísal majiteľ sučky Cooper na sociálnej sieti Twitter. Príbeh si prečítali milióny ľudí.

Nevedel mu pomôcť

Majiteľ chorého psíka spozornel, keď si všimol, že jeho Sassy má príliš bledé ďasná. Po opätovnej návšteve veterinára sa ukázalo, že pes trpí závažnou anémiou. Veterinár urobil ďalšie testy na zistenie prípadných pridružených infekcií, no výsledky boli negatívne.

„Stav môjho psa sa stále zhoršoval a veterinár nevedel, čo to môže spôsobovať. Navrhoval, aby sme počkali a uvidíme, čo sa stane, čo pre mňa nebola prijateľná odpoveď,“ píše Cooper, ktorý sa po tomto vyhlásení rozhodol vyhľadať pomoc na inej klinike.

Prečítajte si tiež

Odhalila možné príčiny

Medzičasom skúsil požiadať o radu aj ChatGPT4, ktorej detailne popísal situáciu. „Zadal som výsledky krvných testov a opýtal sa na diagnózu,“ pokračuje Cooper. Interpretácia umelej inteligencie bola správna. „Naznačovala, že anémia môže mať iné príčiny,“ pokračuje majiteľ psa, ktorý neváhal a spýtal sa, o aké príčiny môže ísť.

Umelá inteligencia poskytla niekoľko potenciálnych príčin anémie. „V súvislosti s chorobami, ktoré už veterinár testoval, zostala po princípe vylúčenia len jedna diagnóza: imunitne podmienená hemolytická anémia,“ uviedol Cooper.

Veterinár to potvrdil

Pri návšteve druhého veterinára sa Cooper spýtal, či je možné, že ide o túto diagnózu. „Veterinár súhlasil, že je to možné. Psovi odobrali krv a všimli si viditeľnú aglutináciu. Ďalšími testami sa diagnóza potvrdila. GPT4 mal pravdu,“ konštatuje Cooper.

Sučke podali správnu liečbu a už je takmer úplne zotavená. Majiteľ psa poznamenal, že si nevie vysvetliť, prečo prvý veterinár nevedel stanoviť diagnózu.

Tvrdí, že obe ochorenia sú veľmi bežné, špeciálne pre border kólie. „Neviem si predstaviť, ako bude vyzerať lekárska diagnostika o 20 rokov,“ zamýšľa sa majiteľ psíka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM