Nikoleta Kováčová Správy

V Nitre opravili UNIKÁT! VEŽOVÉ HODINY opäť ukazujú správny čas, FOTO

Vzácne vežové hodiny na streche bývalej radnice v centre Nitry na niekoľko mesiacov zastali. Stroj, ktorý ručičkám určuje, aký čas majú ukazovať, bol pokazený. Rozobrali ho, previezli do špeciálnej dielne a tam ho dal dokopy hodinár.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre opravili UNIKÁT! VEŽOVÉ HODINY opäť ukazujú správny čas, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra

Vežové hodiny v Nitre zastavila voda. Pri prudkých lejakoch stekala cez deravú strechu rovno na hodiny. Magistrát v tlačovej správe priznáva, že trvalo, kým sa to odhalilo, pretože v podkrovnom teple sa voda rýchlo vyparila a pri pravidelných kontrolách nebolo vidno, odkiaľ na mechanizmus stekala.

Zistil to až majster hodinár, keď sa počas prudkej búrky vyštveral do podkrovia budovy. Cez prasklinu na streche presvitalo denné svetlo a na citlivé srdce vežových hodín sa valil prúd dažďovej vody.

„Okamžite sme dali opraviť strechu na poškodenom mieste. Pristúpili sme tiež k demontáži mechanizmu vzácnych hodín, ktorý musel ísť celý ešte pred Vianocami do dielne,“ povedal Zdeněk Janeček, technický námestník zo spoločnosti Službyt, ktorá je správcom bývalej radnice.

Ako nové

Stekajúca voda vysušila olejové misky v citlivom mechanizme. „To spôsobilo, že sa úplne zadreli ložiská. Celý prístroj sa musel kompletne rozobrať, potom sa urobil výbrus ložísk a dával sa nový náter tak, aby mechanizmus vyzeral ako keby práve vyšiel z výrobnej dielne,“ vysvetlil hodinár Peter Minár zo Zlatých Moraviec. Oprava hodín vyšla na približne 1 900 eur.

Rarita

Pre Nitru sú hodiny na Svätoplukovom námestí v centre mesta vzácne, pretože sú raritné. Ide o klasické mechanické vežové hodiny z 50. rokov minulého storočia. Nitra je aj podľa hodinára jediným mestom v okolí, ktoré sa môže podobným kúskom vo vlastníctve samosprávy pochváliť.

Prečítajte si tiež:

Opravené hodiny na veži v Nitre
6
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM