Správy

V Nitre chcú oživiť vodácke tradície: Plánujú opraviť lodenicu a vybudovať nové mólo

Na rieku Nitra sa aj tento rok vydajú vodáci. Nitriansky klub má v pláne viaceré novinky.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre chcú oživiť vodácke tradície: Plánujú opraviť lodenicu a vybudovať nové mólo
Zdroj: Dnes24.sk

Vodáctvo má pod Zoborom dlhoročnú tradíciu. O jeho rozvoj sa stará zanietený vodák docent Peter Juhás z Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre, ktorý sa tomuto športu aktívne venuje vyše tridsať rokov. Je prezidentom Klubu vodných športov Aquarius Nitra, ktorého história siaha do roku 1970.

Pred pár rokmi sa klub presťahoval do lodenice v areáli Centra univerzitného športu SPU a plánuje ju postupne opraviť. Okrem toho chcú prinavrátiť aj tradície, ktoré patrili ku koloritu mesta. Informuje o tom univerzitný online spravodajca Poľnohospodár.

Prečítajte si tiež

Tréningy na rieke

Medzi ne patrili letné vodácke tábory pre študentov a tréningy kanoistov na rieke Nitre. "Na túto tradíciu by sme radi nadviazali. Našim cieľom je umožniť znovu zamestnancom a študentom využívať lodenicu raz týždenne, aj keď nie sú členmi klubu. Verím, že sa nám to podarí a nájdeme ďalších nadšencov pre vodácku turistiku. Máme šesť nových dvoj- a trojmiestnych plastových lodí a príves, čiže vieme urobiť akciu aj pre pätnásť – šestnásť ľudí,“ povedal pre univerzitný Poľnohospodár prezident nitrianskych vodákov.

Drevené mólo

K lodenici kedysi patrilo aj drevené mólo, ktoré bolo pre zlý technický stav nutné odstrániť. V blízkej budúcnosti by sa však chceli uchádzať o grant a vybudovať nové.

Vodácku sezónu odštartuje klub tradične Prvomájovým splavom, ktorý sa začína pri ŠD Mladosť a smeruje do parku k Biskupskému hostincu. V pláne majú aj ďalšie akcie.

"O týždeň, 8. mája, nás čaká ďalšia vodno-turistická akcia – jednodňový splav Váhu na úseku Sokolovce – Hlohovec. Je to staré koryto Váhu, ide vlastne o akési zoznámenie sa s tečúcou vodou. Sú tam malé pereje, vlnky aj zákruty, sem-tam širšie, sem-tam užšie. Koncom mája chodievame na dunajské ramená, v júni nás čaká Hron a v lete mávame viacdňový splav, najčastejšie Dunaj,“ vymenoval Juhás.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie správy z Nitry

🚣‍♂️ Vodácka sezóna sa síce začína až prvého mája, vodáci z klubu Klub vodných športov Aquarius Nitra však už majú...

Posted by SPU Nitra - Zelená univerzita on Saturday, January 28, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM