Správy

Strojárskym nadšencom sa podaril malý zázrak: Obnovili 125-ročnú technickú pamiatku!

Unikátna technická pamiatka bola postavená v roku 1897. O jej záchranu sa postarali bývalí spolužiaci, ktorí sa zišli na stretávke po 50-tich rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Strojárskym nadšencom sa podaril malý zázrak: Obnovili 125-ročnú technickú pamiatku!
Zdroj: KOCR Nitra/OZ VBT Sytwathew

125-ročná parná prečerpávacia stanica takmer 80 rokov odčerpávala vnútornú vodu zo záplavovej oblasti rieky Váh. Po tom, čo ju nahradili modernejšie prečerpávacie stanice, chátrala a čakala na svoju obnovu.

Do prác sa pred pár rokmi pustila skupina strojárskych nadšencov a dobrovoľníkov, ktorá zrekonštruovala technické vybavenie a interiér stanice, zozbierala dobové dokumenty a rozhodla sa sprístupniť túto jedinečnú technickú pamiatku verejnosti.

Kde sa nachádza?

Parná prečerpávacia stanica sa nachádza medzi obcami Patince a Virt v blízkosti hranice s Maďarskom. Postavená bola v roku 1897. Hlavným dôvodom na jej výstavbu boli časté záplavy v oblasti.

„Táto vzácna technická pamiatka pozostáva z budovy kotolne, strojovne, vodojemu, 35 metrov vysokého komína a z prístavby uzatváracích armatúr. Nájdete v nej zachovalé dobové technické zariadenie a expozíciu histórie prečerpávacej stanice,“ priblížila Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR).

Na prevádzku jedného kotla sa spotrebovalo približne 150 kg uhlia za 1 hodinu. Jedno čerpadlo dopravilo 1,5 m³ vody za sekundu. Spaliny odvádzal 35 metrov vysoký murovaný komín.

Prečítajte si tiež

Obnova technickej pamiatky

Nápad, obnoviť vzácnu technickú pamiatku, sa zrodil v roku 2019, keď sa bývalí spolužiaci zo strojníckej priemyslovky v Komárne stretli 50 rokov po maturite.

„Spomienky sa spojili s nadšením profesionálnych strojárov a zrodila sa myšlienka zrekonštruovať túto unikátnu technickú pamiatku,“ priblížilo KOCR.

Fyzické práce na stanici spomalila pandémia. To však nadšencov neodradilo. Toto obdobie využila skupinka dobrovoľníkov na zbieranie dobových dokumentov a získavanie odborných poznatkov potrebných na rekonštrukciu technického vybavenia stanice.

Začiatok prác

V roku 2021 skupina dobrovoľníkov tvorená bývalými spolužiakmi z priemyslovky, kolegami zo SES Tlmače a občanmi Patiniec začala s prácami. Dobrovoľne odpracovali viac ako 4-tisíc hodín.

„Najskôr upratovaním viac ako 40 rokov zanedbaného interiéru, neskôr rekonštruovaním, obnovovaním náterov, výrobou chýbajúcich častí strojov a dopĺňaním súčastí pôvodného interiéru. Práce boli ukončené na jar v roku 2023, na ktorý pripadá 125. výročie uvedenia parnej prečerpávacej stanice do prevádzky,“ uvádza KOCR.

Zrekonštruovaný interiér parnej prečerpávacej stanice si môžete prezrieť od 20. mája do 15. októbra každú sobotu v čase od 10.00 do 16.00 hod.

Pri návšteve organizovaných skupín je potrebné rezervovať si termín min. 48 hodín vopred. Pre viac informácií a rezerváciu skupinových prehliadok volajte: +421 907 757 3­24 alebo +421 905 274 008

Parná prečerpávacia stanica sa nachádza v turisticky atraktívnej lokalite. Neďaleko sa nachádza termálne kúpalisko Patince. Navštíviť rímske archeologické nálezisko a vojenský tábor zapísaný do zoznamu UNESCO v blízkej obci Iža.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Navštívte unikátnu technickú pamiatku v Nitrianskom kraji. 🏭 Medzi obcami Patince a Virt stojí 125 ročná parná...

Posted by Krížom krážom krajom on Wednesday, May 17, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM