Správy

Šarkan, Tupá či Nána: TOP názvy obcí v Nitrianskom kraji. Ktorá ukrýva európsky UNIKÁT?

Cestou slovenským vidiekom môžete naraziť na nezvyčajné aj úsmevné mená obcí. Za názvom mnohých sa však skrýva pútavá história.

Ilustračný obrázok k článku Šarkan, Tupá či Nána: TOP názvy obcí v Nitrianskom kraji. Ktorá ukrýva európsky UNIKÁT?
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

V Nitrianskom kraji je z čoho vyberať. Nachádza sa tu celkovo 338 obcí a 16 miest. Zaujímavosťou je, že Nitriansky kraj má spomedzi všetkých krajov na Slovensku najnižší podiel mestského obyvateľstva (45,2 %).

Cestou nekonečnými „okreskami“ môžete prechádzať cez obce s originálnymi názvami. Niektoré sú vtipné, pri iných sa musíte zamýšľať, podľa čoho ich asi pomenovali, ako napríklad Nána, Tupá, Číčov alebo Klížska Nemá či Bátorove Kosihy.

Prečítajte si tiež

Draci aj vlci

Ak prejdete tabuľou Čechy, neľakajte sa. To ste sa ocitli v obci v okrese Nové Zámky. Túto dedinku tiež preslávil najnižšie položený lyžiarsky vlek na Slovensku. V okrese Levice zas môžete zavítať do obce Bory.

Za pozornosť stojí aj názov Šarkan. Túto obec nájdete v okrese Nové Zámky. Symbolom obce je motív šarkana – draka, ktorý drží strapec hrozna.

Európsky unikát

Aj táto neveľká obec skrýva bohatú históriu. Za zmienku stojí unikát, a to pozostatky kaštieľa s jedinečným múrom z l9. storočia, ktorý je jediný svojho druhu v Európe.

Zvierací symbol zdobí aj erb obce Velčice v okrese Zlaté Moravce. Zobrazuje dvoch čiernych vlkov alebo vlčice. Predpokladá sa, že názov obce súvisí práve s vlkmi. Dvoch vlkov má v erbe aj obec Vlčany v okrese Šaľa.

Zaujímavý je aj názov najmenšej obce v Nitrianskom kraji, dedinky Jesenské. Meno dostala po známom slovenskom básnikovi Jankovi Jesenskom, ktorý bol kedysi nitrianskym županom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM